Arbeidsliv

Første gang: enighet om hybridpensjon i et hovedoppgjør

– Vi håper dette betyr et gjennombrudd for hybridpensjon.

Publisert Sist oppdatert

Saken oppdateres!

Pensjonsspørsmålet har vært den store saken gjennom forhandlingene på helse, utdanning og kulturområdet. Det har dreid seg om en overgang fra offentlig lik tjenestepensjon til såkalt Forsikret tjenestepensjon Virke, som er en hybridpensjonsløsning.

Natt til fredag 9. september kom Fagforbundet og arbeidsgiverorganisasjonen Virke til enighet i hovedoppgjøret for ideelle organisasjoner innen HUK-området. Det er første gang det oppnås enighet om hybridpensjon i et hovedoppgjør.

– Vi håper dette betyr et gjennombrudd for hybridpensjon, sier forhandlingsleder Raymond Turøy i Fagforbundet.

– Det har vært et konstruktivt samarbeid mellom Virke, LO og YS mot et felles mål om å sikre en god pensjonsordning for alle parter. Enigheten rundt pensjonsspørsmålet er historisk viktig, spesielt for ideell sektor, sier Ann Torunn Tallaksen, forhandlingssjef i Hovedorganisasjonen Virke.

Kravet fra Virke var at Forsikret tjenestepensjon Virke ble gjort gjeldende som et alternativ til ordningen med offentlig lik tjenestepensjon, ordningen som HUK-virksomheter etter eksisterende tariffavtaler er bundet. Løsningen partene ble enige om er at virksomheter som av konkurransemessige og økonomiske hensyn har behov for det, kan bytte pensjonsordning.

– Dette skaper tryggere arbeidsplasser og gjør Virke til en enda mer attraktiv arbeidsgiverorganisasjon for ideell sektor, sier Tallaksen.

Ifølge Turøy i Fellesforbundet var enigheten om en løsning for tjenestepensjon det viktigste partene ble enige om.

– Alle fortjener en livsvarig tjenestepensjon som er kjønnsnøytral. Det har vi fått til. Dette er en historisk avtale, hybridpensjonen vi har blitt enige om er framtidsretta og bærekraftig, og langt bedre for våre medlemmer enn en ren innskuddsbasert løsning, som i realiteten er alternativet for de konkurranseutsatte virksomhetene, sier Turøy.

Også han legger vekt på at hybridpensjonen ikke er aktuell på alle arbeidsplasser, men er et godt alternativ for å sikre drift for eksempel for konkurranseutsatte virksomheter.

Skolenes Landsforbund, organisasjonene i UNIO og Akademikerne brøt forhandlingene i natt.

Partene er også kommet til enighet om lønns- og arbeidsbestemmelser på linje med forhandlingsresultatet i tilsvarende virksomheter innen spesielisthelsetjenesten, stat og kommune.

Arbeidsgiverorganisasjonen Virke organiserer bedrifter og organisasjoner innen ideell virksomhet, handel og service. Årets lønnsoppgjør omfatter syv landsoverenskomster for ansatte innenfor helse, utdanning og kultur (HUK-området).

Fagforbundet har i overkant av 3500 medlemmer innenfor disse avtaleområdene. Avtalen skal nå sendes ut til uravstemning blant medlemmene.

Hybridpensjon

Hybridpensjon innebærer elementer fra både ytelses- og innskuddspensjon.

Hybridordningen fungerer på mange måter som en innskuddspensjon, men er i utgangspunktet en livsvarig og kollektiv ytelse.

Du betaler en årlig premie til et pensjonskollektiv i stedet for til deg selv og/eller dine arvinger. Når du dør går kapitalen tilbake til de andre medlemmene av forsikringsordningen. Hybriden kan utformes som en innskuddsordning, men med krav til minste utbetalingstid.

Bedriften er ansvarlig for kostnader i utbetalingsperioden.

Hybridpensjon er underlagt de samme innskuddsgrensene som innskuddspensjon, men hybridpensjon har ikke kjønnsnøytrale premier.

Kvinner lever lengre enn menn og henter derfor mer ut av pensjonskollektivet enn menn.

For å kompensere for det, betaler kvinner i snitt 15-17 % mer i premie enn menn.

Innskuddspensjon er, som innskuddspensjon, en alleårsopptjeningspensjon.

(Kilde: Juristforbundet)

Powered by Labrador CMS