Samfunn

Gass-rigg henter ut gass fra Marcellus-feltet på et jorde i Lycoming County.

Fortsatt rekordhøy gassproduksjon i USA

Amerikanerne blinker ikke i det internasjonale pokerspillet om energiprisene.

Publisert Sist oppdatert

Den aksepterte forklaringen på oljeprisfallet er at Saudi-Arabia forsøker å presse amerikansk skiferolje i kne. Saudiene ønsker ikke å miste markedsandeler og ser det som sin eneste mulighet å heve egen produksjon for å senke oljeprisen, og på den måten kvele det man har trodd var dyrere amerikansk produksjon av skiferolje.

Problemet er bare at amerikanerne lar seg vanskelig kvele. Denne måneden var produksjonen ved de store skifergassfeltene Marcellus og Utica nesten like høye som rekordnivåene satt i februar 2016. Det melder Financial Times. Prisen på gass er bare delvis uavhengig prisen på olje, de siste årene har også den vært svært lav - mye også på grunn av tilveksten av fornybar energi. Nylig ble også amerikanerne netto gasseksportør ved å sende tanksskip med LNG til Europa. Det er ventet at også Iran snart vil være i stand til å starte med gasseksport til Europa, noe som vil sette et ytterligere press på gassprisene.

Produksjonstallene fra USA overrasker analytikerne som hadde ventet markerte fall i produksjonen.

– Igjen og igjen viser amerikanske "skiferprodusenter" hvor smidige de er og hvor villige de er til å produsere når prisen er lav, sier Eric Brooks i Platts Analytics til FT.

Powered by Labrador CMS