Arbeidsliv

Forvaltningskapitalen i aksjefond doblet på fem år

Etter laber interesse i 2015 strømmer folk igjen til aksjefond.

Publisert Sist oppdatert

Nordmenn sparer mer i fond enn noengang før. Tall fra Verdipapirfondenes Forening viser at forvaltningskapitalen i norske fond har doblet seg på fem år og ligger an til å summere seg til over 1000 milliarder kroner allerede i høst eller tidlig i 2017 (se figur 1).

Finansavisen skriver at det er blitt investert dobbelt så mye i aksjefond de siste par månedene i år som det ble i hele første halvår.

Bernt S. Zakariassen i Verdipapirfondenes forening (VFF) mener det er for tidlig å snakke om en trend, men han sier til avisen at det er positivt at folk i større grad får opp øynene for aksjefond som plasseringsalternativ.

Investeringsøkonom i Nordnet Tom Hauglund tror, ifølge NTB, at det er flere grunner til at folk nå putter mer penger i aksjefond.

– OPEC ser ut til å samarbeide for første gang på to år, Norges Bank kommuniserer at de neppe blir noen renteendring i Norge før i 2019, og USA hevet ikke renten. Folk skjønner at rentenivået vil være lavt lenge, og oppsøker bedre alternativer, sier han.

Selv om tallene fra VFF viser at det har vært en kraftig vekst i forvaltningskapitalen til norsk-forvaltede fond mye på grunn av at mange tegner seg, avdekker de også at mange har løst inn deler av fondet sitt. Tallet man da sitter igjen med er såkalt nettotegning (se figur 2).

Her går det frem at man så langt i år (tallene går kun til ut august) ligger på om lag samme nivå som i 2012 og langt under nivået i 2014.

Powered by Labrador CMS