Arbeidsliv

Fra ledighet til uførhet

Nesten halvparten av dem som forlater arbeidsledighetskøen kommer ikke ut i ny jobb. Mange av disse blir uføre, viser tall fra Nav.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver Klassekampen.

Statistisk Sentralbyrå-tall viser at 4,7 prosent av arbeidsstyrken, rundt 130.000 personer, var arbeidsledige i mars. Av disse hadde 85.471 personer registrert seg som arbeidsledige hos Nav i april.

Nesten halvparten av dem som avslutter jobbjakten kommer ikke i nytt arbeid. Det haster nå med å få folk i jobb for å unngå langvarige ettervirkninger, hevder forsker Knut Røed.

Han sier til Klassekampen at mange ikke kommer tilbake i arbeid etter å ha mistet jobben.

– For de aller fleste er en periode uten arbeid relativt uproblematisk og noe veldig mange nordmenn skal igjennom minst én gang i livet. Men vi vet også at det er noen som ikke kommer tilbake etter å ha mistet jobben. Med en høy ledighet over tid kan dette bli så mange at det kan få store samfunnsmessige konsekvenser, sier Røed, som er forsker ved Frisch-senteret ved Universitetet i Oslo.

Blir uføre

Røeds tidligere forskning viser at ved å bli arbeidsledig øker sannsynligheten for å bli uføretrygdet betydelig: med 121 prosent for menn og 48 prosent for kvinner. Forskerne anslår derfor at rundt 28 prosent av nye tilfeller uføretrygd blant menn skyldes jobbtap. Tallene for kvinner er 13 prosent, skriver avisen.

– Kostnadene ved å la arbeidsledigheten forbli høy er mye høyere enn produksjonstapet her og nå fordi vi vet at ledigheten har disse ettervirkningene. Ledigheten bærer bud om om flere uføre i framtida. Jo fortere folk kommer tilbake i jobb, jo mindre blir problemet, sier Rød til Klassekampen.

Han mener myndighetene bør bruke finanspolitikken aktivt for å få ned ledigheten.

Powered by Labrador CMS