Arbeidsliv

Frps arbeidspolitiske talsperson Erlend Wiborg slakter passkontroll-avtalen.

Frp slakter passkontroll-avtalen: – Utnytter en krisesituasjon

Arbeidspolitisk talsperson i Fremskrittspartiet mener de ansatte i passkontrollen utnyttet en krisesituasjon for å få en «urimelig god avtale».

Publisert Sist oppdatert

Etter en fem timer lang forhandlingsprosess torsdag kom politiledelsen og politiets vernetjeneste til enighet om en arbeidsavtale for personell i passkontrollen ved Oslo lufthavn. Den innebærer blant annet tilføring av flere stillinger, og en halvtimes pause for hver arbeidstime i passboksen.

Den nye avtalen ble inngått etter at vernetjenesten truet med å stenge passkontrollen på Norges hovedflyplass, på grunn av meldinger om mange timer lange køer og en rekke sykemeldinger som følge av høyt press i passlukene. Justisminister Anders Anundsen (Frp) høstet kraftig kritikk etter at han sa til Dagsrevyen at det var politimesteren i politidistrik Øst sitt ansvar å disponere ressursene slik at passkontrollen ble håndtert på en forsvarlig måte.

For å løse bemanningskrisen bestemte Anundsen blant annet at ressurser skulle overføres fra avdelingen som arbeidet med utsendelser av asylsøkere som har fått avslag på sin søknad - regjeringens satsingsområde.

– Utnytter en krisesituasjon

Nå går Anundsens kollega, arbeidspolitisk talsperson og fraksjonsleder i Arbeids- og sosialkomiteen Erlend Wiborg, i strupen på den nylig inngåtte avtalen. Han mener politiets verneombud utnyttet situasjonen.

– Avtalen fremstår som alt for god. Det at man hver time skal få en 30 minutters pause er å dra det alt for langt, skriver han i en epost til Dagens Perspektiv, og fortsetter:

– Her virker det som om man har utnyttet en «krisesituasjon» og fått en urimelig god avtale. Jeg har forståelse for at passkontrollørne må være topp fokusert og konsentrert og derfor trenger noen avbrekk, men 30 minutter hver time er alt for drøyt. Det finnes mange andre yrker (for eksempel lege, dommer osv.) der man må være topp fokusert uten at man er i nærheten av å ha en avtale som dette.

– Trenger pausa for å yte maks

Torsdag sa hovedverneombud Audun Martinsen til Dagsrevyen at de ansatte i passkontrollen «skal bruke den tida til å roe seg ned og hente inn krefter til en ny time i passboksen.»

– Det er mange passasjerer som skal gjennom, og hjerneaktiviteten til de som sitter der er på et høyt nivå og ganske intens. Derfor trenger de den pausa for å kunne yte maks og holde grensene våre trygge.

Arbeidstilsynet ble ikke koblet inn i saken, men i en generell kommentar sier kommunikasjonssjef Per Olav Hernes at de har tillit til at verneombud og arbeidsgiver har funnet en gunstig løsning for alle parter.

– Det er ofte sånt som skjer, at det blir en spissing av en situasjon og så kommer løsningen. Det har sikkert vært en del føringer der, uten av vi har vært inne i saken, sier Hernes.

Powered by Labrador CMS