Samfunnsansvar

– Fargen på termometret er dyp rød, sa Laurent Fabius på Zero-konferansen. Han ledet klimaforhandlingene i Paris i 2015.

Frykter klima-backlash

– Vi har ikke råd til fire år med passivitet med Trump ved roret. Alle land må sette opp farten, mener klimatoppen Laurent Fabius.

Publisert Sist oppdatert

La oss være ærlige. Situasjonen vi står ovenfor er urovekkende.

Den tidligere franske statsministeren Laurent Fabius ledet klimaforhandlingene i Paris i 2015. Onsdag besøkte han Zero-konferansen i Oslo for å snakke om hvordan vi ligger an, ett år etter Paris-avtalen.

– Paris-avtalen var på mange måter en suksess. Vi fikk til de første universelle klimaavtalen i et fantastisk samarbeid mellom forskere, politikere og sivilsamfunnet, sa han.

Post-Paris-paradokset

Fabius ser at det har vært god progresjon i året etter at avtalen ble signert. Over hundre land har ratifisert den. Flere mindre avtaler har kommet til, det har blitt dannet nettverk og, nå sist, på klimamøtet i Marrakech staket man ut den praktiske veien videre. Fabius mener i tillegg at bevisstheten rundt klimaforandringer er økende.

– Allikevel ser vi det jeg vil kalle «post-Paris-paradokset». Hvert år blir varmere enn det forrige, og temperaturen stiger hurtigere enn forventet. Fargen på termometret er dyp rød, advarte Fabius.

Kilde: Opec Foto Kilde: Opec

Klimatoppen mener også at verdens energimiks i for stor grad er preget av fossile energikilder.

– 82% av det totale energiforbruket i verden i dag er fossil.

Frykter backlash

Fabius nevnte også, som mange andre av talerne på Zero-konferansen, frykten for den amerikanske påtroppende presidenten Donald Trumps tvilende holdning til at klimaforandringene er menneskeskapte.

– Han har sagt at han mener at klimaforandringene er et «konsept utviklet for og av kineserne, for å utkonkurrere amerikanere», og har lovet å avskaffe Paris-avtalen, sa Fabius.

Nå har Trump riktignok sagt, i etterkant av valget, at klimaforandringer må studeres nøye, og Fabius lurer i så fall på om det var en slags guddommelig åpenbaring eller om det rett og slett er pragmatisme.

– En ting er sikkert, vi har ikke råd til fire år med passivitet med Trump ved roret. USA, verdens nest største forurenser, må være med på å dra lasset. Alle land må sette opp farten, sa han.

Powered by Labrador CMS