Annonse
Sløyt og kult i Arendal: Introducing Jonas Gahr Støre.  Foto: Knut Petter Rønne.

Full swing i Arendal

Jeg er seint ute. Å finne parkering i Arendal denne uka er som å vinne i lotto.

I bilen på vei inn mot Arendal snakker NRK Sørlandet med parkerings-sjefen i Arendal kommune.

– Her er det umulig å finne parkeringsplass, sier hun. Og folk blir irritable og gretne når alt er fullt. Neste år blir det visstnok flere p-plasser.

Parkeringskaos. Sinte bilister. Har alle med egen bil? Jeg ser for meg at Rasmus Hansson henger over sykkelen på torget og ler av oss som har med bil til Arendal.

Men jeg fikk parkeringsgevinst til slutt. Dessverre for seint til å få plass i Fafo-båtens salong for å høre NAV-direktør Sigrun Vågeng snakke om unge som faller utenfor. Jeg kom sånn cirka et kvarter ut i seansen. Og inne i den elegante skipssalongen var det stinn brakke, 30 varmegrader og dårligere luft enn i Oslofjordtunellen.

Sorry, Vågeng. Vi får trøste oss med at det er mange andre her som også tar opp ungdom som faller utenfor. Ungdom og utenforskap er nok et av de vanligste temaene i Arendal denne uka. Flyktninger og helse er to andre gjengangere. Men mest prat blir det nok om digitalisering, delingsøkonomi og omstilling.

Derfor er det en herlig avveksling å kunne slenge innom en pub å høre Hans Olav Laluhm oppsummere norsk politikk fra 1814 og fram til i dag på en halv time.
 


«Stinn brakke, 30 varmegrader og dårligere luft enn i Oslofjordtunellen»

 

Alle de politiske rikskjendisene er her. B-kjendisene også. Og organisasjonsfolka. For ikke å snakke om journalistene …

NRK Radio sender de fleste av sine tunge nyhetssendinger herfra. Kanskje enda mer relevant enn TV2 som for tiden har nyhetssendingene sine fra et studio i Rio de Janeiro.  

Og alle standene. Hele byens sentrum er fylt opp med telt og boder og små scener. For alle mulige slags organisasjoner. I Arendal skjønner man at det er mange frivillige i Norge. Her er alle kjente, ukjente og umulige organisasjoner til stede.

Frank Aarebrot rusler forbi. Han stopper opp og slår av en prat med tidligere næringsminister Dag Terje Andersen. Bård Vegard Solhjell henger på et gatehjørne sammen med en gjeng som ser ut som om de er med i SU.

IKT Norge-sjefen haster gjennom gågata. Med handleposer. Jøss.

Alle hilser på hverandre. Klemmene sitter løst. Avtaler inngås. Argumenter utveksles. Et par øl og noen glass vin blir også konsumert utover kvelden. Mimir er jo her. Og kommunikasjonsrådgiverne er i himmelen.

Utenfor Kulturhuset ser jeg KrF-leder Knut Arild Hareide hilse på Aps Jonas Gahr Støre. Veldig hjertelig hilser de. Så går de inn på Kulturhuset sammen. Hm … Det er ikke noe arrangement der akkurat nå vel? Er jeg vitne til et hemmelig møte? Kanskje de skal forberede de første forberedelsene til et nytt regjeringssamarbeid?

Eller kanskje ikke. Det var visst bare NRK som skulle ha et fellesintervju.

 


«Arendalsuka er dansegulvet for frivillighets-Norge»

 

Jeg har 550 arrangementer og 160 utstillere å velge mellom. Hva med å sjekke min fysiske alder hos Nasjonalforeningen for folkehelse? Nei, føler meg svett nok allerede. Jeg kan få vite hva det er ME meg hos ME-foreningen. Nei igjen. Det finnes kunnskap det er greit å ikke søke.

Kanskje jeg skal lære mer om hjemmefødsel? Eller bli med på te og mingling i Vest-Sahara?  

Her er det mye å velge i. Kanskje i meste laget. Jeg velger safe, og sikter meg inn på Kanalplassen i stedet. Der Jonas Gahr Støre skal tale klokka 17. At alle partilederne holder sine egne taler er nytt av året under Arendalsuka. De sier selv at de liker nyvinningen. Og politiske taler er vi ikke så bortskjemte med her på berget. Det er stort sett statsministerens nyttårstale og partiledernes landsmøtetaler som er arenaene for politiske taler i Norge.

 


«Kanskje jeg skal lære mer om hjemmefødsel? Eller bli med på te og mingling i Vest-Sahara?» 

 

Og på Kanalplassen blir're liv – rai, rai. Hele AUF er hanka inn som heiagjeng. Et eget gitarband – tre hipstere med skjegg og hawaiiskjorte – varmer opp publikum med sløye, westernaktige gitarriff.  Litt sånn Ennio Morricone – han som alltid lagde musikken til de gamle spagettiwesternfilmene.

Trond Giske kommer. Setter seg på første rad. Og tar opp mobiltelefonen. Gitarkameratene er snart ferdige. Hadjia Tajik haster til, og slenger seg ned ved siden av Giske.

Arendals Ap-ordfører Robert Nordli er superstolt. Han har fulle hus over hele byen. Han har sol og skyfri himmel. Og han skal introdusere sjefen sin foran en stappfull Kanalplass.

– Arendalsuka er dansegulvet for frivillighets-Norge, stråler Nordli.

Det swinger i Arendal denne uka. 

 

Litt av hvert: Arendal har 550 arrangementer og 160 utstillere å velge mellom denne uka. 

Mangfold: 1,5 milloner PR- og kommunikasjonsrådgivere drikker øl og snakker i telefonen i Arendal denne uka. 

Maktens bakside: Tre som gjerne vil vende ryggen til dagens regjering.

Herlig befriende: Hans Olav Laluhm oppsummerer norsk politikk fra 1814 og fram til i dag på en måte som bare Hans Olav Laluhm kan. 
Annonse
Annonse