Fra papirutgaven

Gamlingene dominerer: Stadig eldre kulturpublikum

Gjennomsnittsalderen for de som bruker ulike kulturtilbud øker mer enn gjennomsnittsalderen i befolkningen. Det er publikummet på kunstutstilling og opera som er eldst. I operaen er gjennomsnittsalderen på publikum 46,9 år.

Publisert Sist oppdatert

Kino er blant kulturtilbudene med lavest gjennomsnittsalder, men en økende andel godt voksne finner veien også dit, skriver Statistisk sentralbyrå i sitt nyhetsbrev.

Eldre personer i alderen 67-79 år blir stadig mer aktive på flere kulturfelter og de er med på å øke gjennomsnittsalderen for brukere av kulturtilbudene.

Mens gjennomsnittsalderen i befolkningen har økt med omtrent to år fra 1991 til 2012, har gjennomsnittsalderen blant kulturbrukerne økt med i underkant av fire år, fra 36,2 år i 1991 til 39,9 år i 2012, skriver SSB.

Gjennomsnittsalderen varierer fra tilbud til tilbud. Publikummet på ballett/dans har lavest gjennomsnittsalder med 34,5 år.

Publikummet på kino har nest lavest gjennomsnittsalder, men har økt betydelig fra 1991 til 2012 med mer enn fire år. Gjennomsnittsalderen både for idrettsarrangement, folkebibliotek, konserter og kulturfestivaler har hele tiden holdt seg under 40 år, men har også økt betraktelig i løpet av perioden.

Opera-publikummet hadde den høyeste gjennomsnittsalderen, med over 40 år i alle undersøkelsene. Publikummet på kunstutstilling nådde 40-årsgrensen allerede i 2004 og lå i 2012 på 45 år.

Powered by Labrador CMS