Arbeidsliv

HR-sjef Charlotte Lundblad og General Manager Jørgen Jakobsen ved CSC Danmark tar inn 60 unge ledertalenter i bedriften hvert år. Ifølge Jakobsen er dagens kandidater en generasjon av internasjonale ledere.

Gir unge talenter lederansvar

København: IT-bedriften CSC i København jobber aktivt for å gi unge talenter ledererfaring. 60 nyutdannede tas inn i bedriftens talentprogram hvert år, og selskapet ønsker flere kandidater til sine kontorer på ulike steder i Norden og Baltikum.

Publisert Sist oppdatert

Vice President og General Manager ved den amerikanske gigantbedriften CSCs København-kontor, Jørgen Jakobsen, forteller at talenter kan søke karrierer innen blant annet business management, contract management, prosjektledelse og salg. Talentene finner de gjennom ulike kanaler.

– Vi danner oss ofte de første inntrykkene av talentene gjennom våre samarbeidspartnere, og via sosiale medier. Etter en screening-prosess og intervjuer tar vi inn rundt 60 talenter hvert år. Disse gir vi konkrete arbeidsoppgaver, forteller Jakobsen.

Et stort selskap med høy IT-faglig kompetanse legger naturlig nok vekt på kandidatenes faglige bakgrunn. Likevel er sosial kompetanse også veldig viktig for CSC.

– De må selvsagt være faglig dyktige, men matchen er vel så viktig. Vi ser det også som avgjørende at de har god forståelse for IT og business, presiserer han.

Les mer:

Hva er talent? Et talent er alltid på vei videre

Talentprogram

Satsingen på de unge talentene inngår i talentprogrammet Graduate Program, et program som varer i to år. I programmet blir talentene tilbudt individuell trening- og utvikling, mentoring og networking, muligheten for å rotere mellom ulike kunder, organisasjonsenheter, prosjekter og produkter.

– Vi har prøvd å gjøre programmet unikt ved å ha et mer individuelt fokus. Graduate Program har en fleksibel struktur som åpner for tilpasninger i løpet av to år med trening. Vi tilbyr individuell veiledning som er tilpasset for å støtte din profesjonelle utvikling, dine spesifikke behov og din fremtidige karriere i bedriften, utdyper han.

HR-sjef i CSC, Charlotte Lundblad, forteller at du vil få mer ansvar enn du kanskje hadde forestilt deg, dersom du viser at du kan levere resultater.

– Vi har for eksempel tidligere kandidater som har vært gjennom programmet som jobber som internasjonale ledere i konsernet, sier hun.

Globale muligheter

Lundblad trekker frem de internasjonale mulighetene som selskapet med 56.000 ansatte kan tilby. Dette tjener begge parter på. Kandidater kan for eksempel sitte med ansvaret for strategi ved et internasjonalt kontor, for så å komme hjem igjen til Danmark med mer kunnskap.

– For å gi slike muligheter har vi vært nødt til å satse på de unge. Disse gir vi tilbud om mentoring, trening og et individuelt designet opplegg, sier hun.

Direktør Jakobsen forteller at alle i toppledelsen bidrar som mentorer, inkludert ham selv.

– Jeg er mentor for kandidater som jobber med salg. Mentorskapet stiller krav til oss som ledere, og det gir oss mye å kunne jobbe med nye generasjoner kandidater, sier han.

Nordisk vs. amerikansk

CSC er et amerikansk selskap. Graduateprogrammet har imidlertid et fokus på de nordiske landene og Litauen, ettersom Norden og Baltikum er en selvstendig enhet i konsernet. Fremtidige ledere som går gjennom programmet blir verken formet i amerikansk eller nordisk retning, bedyrer Jakobsen.

– Det er veldig viktig for oss at de som skal bli ledere hos oss har en individuell utvikling, og ikke bare går inn i en CSC-skole. Viljen og ambisjonene er viktige. Den nye generasjonen er virkelig klare for dette. Det har vi sett i noen år allerede. Dagens generasjon er en generasjon av ledere – globale ledere som er motiverte for internasjonalt arbeid, sier han.

Han presiserer at programmet er en stor investering for CSC, og at det derfor er viktig at selskapet legger de tilstrekkelige ressursene i potten for å lykkes.

Ønsker feedback

Charlotte Lundblad har merket en utvikling blant talentene de siste årene. I dag vil de unge ledertalentene ha oftere tilbakemeldinger på arbeidet de utfører.

– De ber om feedback hele tiden, og tilbakemeldingene må være mer konkrete enn det som har vært vanlig tidligere. Kandidatene er svært ambisiøse, sier hun.

De første årene tok CSC inn rundt 45 kandidater hvert år, mens tallet de siste årene har vært rundt 60.

– Ideelt sett ønsker vi 80 kandidater hvert år, sier Lundblad.

Fra skolebenken til nøkkelstrateg i IT-gigant

Charlotte Irgens (26) kom inn i CSC som nyutdannet i september i fjor. I dag jobber hun med strategi og sitter i rommene der beslutningene tas. Hun jobber tett sammen med direktør Jan Rune Monsen.(Foto: Magnus Brøyn).

Charlotte Irgens (26) kom inn i CSC som nyutdannet i september i fjor. I dag jobber hun med strategi og sitter i rommene der beslutningene tas.

Det var ikke lett å få tak i Charlotte Irgens for en prat om hennes erfaringer med talentprogrammet til CSC. Hun satt nemlig opptatt i viktige møter.

26-åringen hadde ikke drømt om at hun raskt skulle bli kastet på dypt vann, og måtte ta del i viktige beslutninger og foreta avgjørende strategiske vurderinger. Det er hun likevel svært godt fornøyd med.

– Jeg har fått et stort ansvar, og i allerede i dag sitter jeg i rommene der de viktigste beslutningene treffes. Det var overraskende at jeg fikk den tilliten så raskt. Jeg merket umiddelbart at det er kort vei til toppen i CSC, forteller hun.

Irgens er utstasjonert ved CSCs Oslo-kontor. Etter å ha søkt seg inn på salgsdelen av CSCs Graduate Program, jobber hun i dag med å bygge opp bedriftens virksomhet innen offentlig sektor.

– Jeg jobber tett sammen med direktør for offentlig sektor Jan Rune Monsen i Norge om utvikling av vår virksomhet innen offentlig sektor. Vi er foreløpig små innen dette segmentet i Norge, men i Danmark er dette en stor del av virksomheten, forteller hun.

Internasjonal erfaring

Irgens har en internasjonal bakgrunn, noe som blir høyt verdsatt av CSC. Med mastergrader i både International Business and Politics og CEMS International Management ved ulike skoler i København, Frankrike og Belgia var hun én av kandidatene som CSC viste interesse for. Interessen var gjensidig.

– CSC holdt en presentasjon ved Copenhagen Business School, der jeg studerte. Det som gjorde meg interessert var ærligheten deres. Alle som har fulgt med på næringslivsnyhetene vet at selskapet har hatt tunge tider. I 2011 slet bedriften, og dette var de helt åpne om. De ønsket derfor en foryngelse av staben. I tillegg virket programmet spennende og utfordrende, forteller Charlotte Irgens.

Nordisk fokus

Hun forholder seg til den nordisk/baltiske organisasjonen og de enkelte lederne i Norge, Sverige, Danmark og Litauen. De har vært flinke til å inkludere kandidatene i det strategiske arbeidet, mener hun.

– Vi blir kastet ut på dypt vann, og jeg må innrømme at jeg har tenkt «gud, dette har jeg ikke kompetanse til!» enkelte ganger. Likevel setter jeg pris på ansvaret, for det er det jeg lærer av. Det viktigste er at jeg har fått anledning til å vise at mine bidrag teller i denne sammenhengen, forklarer hun.

Ledelse

Irgens har lært mye om ledelse siden september. Selv om teoriballasten fra utdanningen har vært på plass, har hun i nå praksis erkjent viktigheten av lederens evner til å delegere og koordinere.

– En leder må stole på medarbeiderne sine, og at de gjør det dere har blitt enige om. Det er avgjørende at lederen har det nødvendige overblikket, og oppnår resultatene gjennom sine medarbeidere, uten å ty til detaljstyring. Å bruke for mye tid på detaljer vil gå utover andre viktige oppgaver. Når lederen viser ansatte tillit, resulterer det i økt motivasjon. Det blir det bedre resultater av, utdyper hun.

Hun legger til det må være takhøyde i en organisasjon for at medarbeiderne utfører sine oppgaver på ulike måter. Det viktigste er at man er enige om målene.

Det kan være utfordrende å være yngst, og å måtte purre på eldre veteraner i det daglige – for eksempel når Irgens har gjort en kundeanalyse og savner oppfølging fra en selger på dette prosjektet.

– Jeg er yngst, selv om det også er andre kandidater fra Graduate Program her. Av og til kan det være vanskelig å mase på en voksen mann på 55 år, men det går stort sett bra. Det er annerledes, men jeg trives med jobben og ansvaret jeg har fått, sier hun.

Det er 237 ansatte på CSCs kontorer i Norge. De ansatte er jevnt fordelt mellom kontorene i Oslo og Bergen.

Powered by Labrador CMS