fellesforbundet

Forbundsleder i Fellesforbundet Jørn Eggum står streikevakt utenfor Radisson Blu Plaza hotel i Oslo.

Gullsmed med gylden mulighet

AKTUELT NAVN: Hvis man noen gang skal bruke det utslitte begrepet «ilddåp» om noen – må det være om Fellesforbundets nye leder Jørn Eggum. Resultatet av hotellstreiken kan avgjøre om Eggum har potensial til å bli nok en legende i Fellesforbundet.

Publisert Sist oppdatert

Mannen som i fjor overtok ansvaret for 150.000 medlemmer i LOs nest største forbund opplever en stormfull vår.

Det begynte med intern strid om pensjonskrav i LO og fortsatte med et frontfagoppgjør som gikk til mekling, men som endte med løsning. Da trodde de fleste at årets lønnsoppgjør skulle gå forholdsvis greit videre. I alle fall for LO-forbundenes del.

Så var det hotell og restaurantarbeidernes tur. LO og Fellesforbundet hadde tidlig varslet at med et svært moderat oppgjør i bunn, så forventet de et løft for de lavtlønte innen hotell og restaurant.

Men den gang ei. Forhandlinger og mekling gikk skeis, og 3500 hotell og restaurantarbeidere i 363 hoteller og restauranter i seks fylker ble tatt ut i streik mandag. Og dersom ikke noe skjer, vil streiken trappes ytterligere opp fra lørdag – da tas nye 2500 LO-medlemmer i 209 bedrifter i ytterligere seks fylker ut i streik.

I front for det hele står altså Jørn Henning Eggum. Gullsmeden som ble leder i LOs største forbund i privat sektor. Og selv om Fellesforbundet i dag er som småjenter å regne sammenlignet med giganten Fagforbundet – som organiserer 350.000 i offentlig sektor – er Eggum & co en sterk kraft i norsk arbeidsliv. Og lederne deres er legendariske i LO-kretser.

Fellesforbundet ble stiftet i 1988, da sju LO-forbund slo seg sammen: Norsk Jern- og Metallarbeiderforbund, Norsk Bygningsindustriarbeiderforbund, Norsk Papirindustriarbeiderforbund, Norsk Skog- og Landarbeiderforbund, Bekledningsarbeiderforbundet, Norsk Grafisk Forbund og Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet.

Kjell Bjørndalen var den første lederen Fellesforbundet valgte. Han kom fra Jern og metall. Bjørndalen har legendestatus i LO og satt som leder av Fellesforbundet fram til 2007, da Arve Bakke fra Ulsteinvik – med yrkesbakgrunn fra Ulstein-Hatlø verft tok over. Også han en ekte industriarbeider som ble en markert skikkelse i LO.

I fjor ble det Eggums tur. Gullsmeden fra Bergen. Da han ble valgt – med akklamasjon, som det heter – forsikret han at også gullsmedyrket består av arbeidsfolk:

– Vi er også industri og har brukt hendene, sa den nyvalgte forbundslederen.

Om Jørn Eggum blir legendarisk i LO, er for tidlig å si. Hvordan hotell- og restaurantkonflikten ender, vil bety mye. Mange mener det var en taktisk bommert å ta ut to pasienthotell i streik. NHO nekter å gi disse dispensasjon, og dermed øker faren for tvungen lønnsnemd, da en langvarig streik her kan gå utover liv og helse.

Og en resultatløs streik, kan gå utover Jørn Eggums ettermæle.

Men klarer han å få gjennomslag for hotell- og restaurantarbeiderne i dagens tøffe forhandlingsklima og ikke minst vanskelige økonomiske situasjon, har han tatt et langt steg på veien mot å bli nok en legende i LO.

Powered by Labrador CMS