Annonse
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie  Foto: NTB Scanpix

Hauglie åpner for utvidelse av permitteringsreglene

– Jeg har ikke noe religiøst forhold til å si nei til videre utvidelse av permitteringstiden. Det kan godt hende den skal videre fra 30 uker til 40 uker eller til 52 uker som LO ønsker, men jeg vil være helt sikker på at det er et tiltak som faktisk vil hindre ledighet, sier statsråden til VG.

Hun legger til at regjeringen bruker fire milliarder kroner på toppen av det ordinære statsbudsjettet til tiltak mot den økende ledigheten.

– Og det må få virke først, understreker hun.

NHO-ønske

Under et møte på statsministerens kontor forrige mandag tok NHO til orde for en utvidelse av den maksimale dagpengeperioden fra dagens 30 uker, men ikke helt opp til 52 uker, som LO kjemper for.

Statsminister Erna Solberg (H) sier til NTB at utviklingen i sysselsetting og ledighet avgjør om regjeringen imøtekommer ønsket fra de to tungvekterne i norsk arbeidsliv.

– Jeg forstår at bedriftene ønsker å beholde kompetanse og arbeidskraft for seg selv. Men det er dårlig for landet hvis arbeidskraft holdes inne i en bedrift som ikke har oppdrag, hvis den trengs et annet sted. Fram til januar har vi hatt vekst i sysselsettingen i Norge. Men hvis sysselsettingsbildet blir annerledes framover, må vi vurdere permitteringsreglene i lys av det, sier Solberg.

Videregående

Hauglie sier til VG at permitterte i liten grad søker nye jobber. Hun viser til at i oljefylket Rogaland har 40 prosent av de ledige under 30 år ikke fullført videregående skole.

– De trenger å få hjelp til å fullføre videregående og å komme i gang med fagutdanning, ikke å få satt livene sine på vent i enda flere uker som permittert, sier Hauglie.

LO-leder Gerd Kristiansen mener regjeringen somler i en tid der 130.000 mennesker står uten arbeid.

– Det er ikke omstilling å gå fra jobb til ikke å ha jobb. Det trengs akuttiltak nå, men regjeringen er ikke på ballen, sier hun til VG.

Kristiansen forteller at under en reise til Rogaland nylig, sa samtlige bedriftsledere hun møtte, at de kunne unngått å si opp folk med 52 ukers permitteringstid.

 

Annonse
Annonse