Samfunn

Statsminister Erna Solberg ble gjenvalgt som Høyres leder på partiets landsmøte lørdag. Hun vil gjerne ha med seg Frp i regjering etter valget 2017, og ønsker fortsatt samarbeid med KrF og Venstre.

Høyre ber om at regjeringssamarbeidet må fortsette

Lyseblå, verdikonservative toner fra Høyre klinger godt i ørene på KrF, ifølge parlamentarisk nestleder Hans Olav Syversen. Men han vil ikke foregripe hvilken side partiet lander på før valget i 2017.

Publisert Sist oppdatert

I en enstemmig uttalelse vedtok Høyres landsmøtet søndag at det borgerlige samarbeidet bør fortsette. Partiet vil ha et bredest mulig samarbeid på borgerlig side etter valget neste år.

Tanken om fortsatt firkløver-samarbeid var så selvfølgelig at ikke en eneste delegat tok ordet for å debattere spørsmålet. Uttalelsen ble banket gjennom enstemmig.

Om Høyre skal søke å inkludere støttepartiene i regjering, eller om samarbeidet skal fortsette som i dag, sa resolusjonen intet om.

Siterte Syse

KrF blir også åpent kurtisert av Arbeiderpartiet, og parlamentarisk nestleder Hans Olav Syversen gjorde det klart at partiet nå skal ha sin egen prosess om hvor de lander. Men med et vennlig nikk til Høyre, valgte han å svare på invitasjonen med å sitere tidligere Høyre-statsminister Jan P. Syse:

– Han sa: Høyre er på sitt beste når de samarbeider med KrF, og KrF er også på sitt beste når de samarbeider med Høyre, sa Syversen, men la kjapt til:

– Det kan gi visse assosiasjoner videre, men det har ikke jeg sagt!

Det er nettopp Syse-Høyre, det verdikonservative og litt lyseblå Høyre som mange i KrF er veldig komfortable med, utdyper Syversen overfor NTB.

– Gode toner fra Røe Isaksen

Syversen peker på uttalelser fra Torbjørn Røe Isaksen, som leder Høyres arbeid med å meisle ut et nytt partiprogram fram mot landsmøtet neste år. Til Klassekampen uttalte han nylig at det ikke er slik at skattelette har forrang foran alle andre prioriteringer, som skole, vei og helse.

– Jeg synes mye av det han kommer med, er interessant. Både knyttet til skatt og hans klare verdikonservative ståsted, sier Syversen.

Frp: Ikke støtteparti

Frp-leder Siv Jensen hadde også tatt turen til landsmøtehotellet på Gardermoen for å delta i en samtale om det borgerlige samarbeidet. Veien fra opposisjon til posisjon har vært en bratt læringskurve, slo hun fast.

– Nå har vi kommet til å punkt hvor det går veldig bra. Overgangen har vært stor. Men nå tror jeg mange ser at det å levere resultater, er mye bedre enn å fortelle hva som er alternativet, sa Jensen.

Hun gjentok at det ikke er aktuelt for Frp å være støtteparti for en regjering de selv ikke er en del av. Erna Solberg så ikke synlig bekymret ut.

– Alle fire partier vil alltid være opptatt av å få gjennomslag for sin politikk. Jeg mener det er håp om å få alle fire partier med i en forståelse, kommenterte hun.

Solberg har ikke gjort noen hemmelighet av at hun selv aller helst ønsker seg en regjering hvor alle fire partier deltar, men hun åpner for andre løsninger.

– Vi vil være med på alle alternativer hvis vi ikke får det som er vårt primærstandpunkt, sa hun.

Venstre lovet harde politiske kamper, men konstaterte at det borgerlige samarbeidet gir partiet best mulighet for gjennomslag.

– Det handler ikke om at det skal være fred og ro hele tiden, sa nestleder Ola Elvestuen.

Erna Solberg gjenvalgt til stormende applaus

  • Erna Solberg ble klappet helt opp på scenen da hun ble gjenvalgt med akklamasjon på Høyres landsmøte lørdag ettermiddag.
  • Også nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie ble klappet inn på gjenvalg av et entusiastisk landsmøte.
  • Som medlemmer av Høyres arbeidsutvalg ble Torbjørn Røe Isaksen og Gunn Cecilie Ringdal valgt uten motkandidater.
  • Tina Bru ble ny leder for Høyres Kvinneforum.
  • Landsmøtet klappet også inn fire medlemmer i sentralstyret: Hanne Alstrup Velure (Oppland), Erling Kagge (Oslo), Janne Fardal Kristoffersen (Vest-Agder) og Mudassar Kapur.
Powered by Labrador CMS