Ledelse

Patricia Espinosa og Ingrid Schulerud avbildet under et arrangement i 2011.

Hun skal lede FNs klimaarbeid i kritisk periode

Patricia Espinosa skal lede det viktige klimaarbeidet etter Paris-avtalen.

Publisert Sist oppdatert

Etter at klimavtalen i Paris ble et faktum gikk sekretær for FNs klimaarbeid av. Da hadde Christiana Figueres lagt bak seg seks år i sjefsstolen og kunne konstatere at det som var blitt en fiasko i København i 2009, ble kronet med suksess i Paris.

Hennes arvtaker er Patricia Espinosa. Den tidligere mexikanske utenriksministeren tredte offisielt inn i rollen sist uke, men hun er fortsatt Mexicos ambassadør til Tyskland og er ikke ventet å starte arbeidet før i juli.

Espinosa snakker fire språk flytende, har ledet klimaforhandlingene i Cancun i 2010 og har fungert som Mexicos representant i FN i spørsmål om narkotikasmugling, menneskerettigheter, utvikling, og beskyttelse av barn og kvinners rettigheter.

Guy Edwards, forsker og leder for klimasenteret ved Brown University, viser i en kronikk for tenketanken Brookings til at Espinosa kan være en tøff forhandlingsleder. Under tidligere forhandlinger dunket hun igjennom det man var blitt enige om i Cancun på tross av Bolivias protester med kommentaren: "Konsensus betyr ikke at et land har krav på veto". Salen brøt ut i applaus.

Edwards tror hennes største utfordring blir å få landene til å ratifisere Paris-avtalen og dermed ta de første skrittene mot å sette planen ut i livet.

Mexico har fortsatt ikke ratifisert avtalen, men er ventet å gjøre det senere i år.

Powered by Labrador CMS