Arbeidsliv

Hva er best for deg, te eller kaffe?

Spørsmålet vi alltid vender tilbake til, skal endelig besvares.

Publisert Sist oppdatert

Vi kjenner alle noen rare te-drikkere på kontoret, de som insisterer på store kopper og gjerne en skvett melk, men er te-drikkerne også sunnere enn oss rettvise kaffedrikkere?

Te-elskende briter i BBC har endelig tatt opp hansken og utført en vitenskapelig gjennomgang ved å stille spørsmålet vi alle vil ha besvart: Hva er egentlig best for deg av kaffe eller te?

Britene har delt gjennomgangen inn i flere deler, effekten drikken har på slitne morgenkropper, effekten på søvnkvalitet, hva som setter flest flekker på tennene og hvordan en varm kopp med drikken fungerer som balsam på sjelen.

Det ble en tøff kamp. Selv om kaffe har mer koffein, viser vitenskapen at testpersoner som fikk te, følte seg like våkne om morgenen. Uavgjort der, altså.

Forskere ved Universitetet i Surrey undersøkte personer som fikk like doser kaffe og te i løpet av en dag for å se hvordan det påvirket søvnkvaliteten. Og kaffedrikkerne hadde større problemer med å sovne, viste det seg. Te-drikkerne sov også lenger etter at de hadde sovnet. Klar seier til te-folket.

Både kaffe og te gir gule tenner, men hvilken er verst? Tannleger BBC har samlet sammen er klare i dommen, det er te. Seier til kaffedrikkerne.

Når det gjelder en varm kopp å styrke seg på, viser forskningen at de som drikker minst tre kopper te om dagen hadde 37 prosent lavere risiko for depresjon sammenlignet med de som ikke drakk te i det hele tatt. Men også kaffedrikkerne ser ut til å kunne holde tristessen i sjakk. For hver daglige kaffekopp sank depresjonsrisikoen med 8 prosentpoeng. På dette området er ikke forskningen på sitt tydeligste, så det kan være greit å ta resultatene med en klype salt. Uansett blir det uavgjort.

Dermed er det klart at det kjedelig resultatet er at det blir uavgjort totalt sett også. Debatten blir nødt til å rase videre.

Powered by Labrador CMS