Samfunnsansvar

Illustrasjon.

Hvert tredje dødsfall under 75 år i EU kunne vært unngått

Med riktig og tidlig behandling kunne over 30 prosent av dødsfall hos personer under 75 år i Europa vært unngått, viser en ny rapport utarbeidet for Eurostat.

Publisert Sist oppdatert

I EU døde omtent 1,7 millioner mennesker under 75 år i 2013. Med moderne medisin og teknologi kunne nesten 600.000 av disse vært unngått - alt som skal til er mer effektiv bruk av allerede eksisterende behandlingsmetoder og preventive tiltak.

Det kommer fram i en ny rapport utarbeidet for Eurostat, gjennom data innsamlet fra samtlige EU-land.

Blant funnene i rapporten kommer det også fram at én million av dødsfallene, over halvparten av totalen, kunne vært unngått med bedre nasjonale folkehelsetiltak.

Rapporten definerer dødsfallene som "unngåelige" livsforlenging kan oppnås for alle er de fleste av tilfellene gjennom "god kvalitet i helsetjenestene". Nesten halvparten av dødsårsakene som i rapporten anses som unngåelig var hjerteinfarkt (184.800 tilfeller) og slag (nesten 94.000 tilfeller).

Dårligst ut på lista over land med dødsfall som var unngåelige er Romania, der 49,4 prosent av dødsfallene hos personer under 75 år kunne vært unngått. De følges tett av Lativia (48,5%), Litauen (45,4%) og Slovakia (44,6%).

Best ut kommer Frankrike (23,8%), Danmark (27,1%), Belgia (27,5%) og Nederland (29,1%).

Sverige ligger på EU-gjennomsnittet, med 33,7 prosent. Norge var ikke inkludert i studien.

Les hele studien her.

Powered by Labrador CMS