Arbeidsliv

«Hvilke gater vil du helst eie i Monopol?» Toppsjefenes beste spørsmål i jobbintervjuet

Hva er det beste spørsmålet å stille en het kandidat under jobbintervjuet? 10 internasjonale toppledere deler sin yndlingsspørsmål.

Publisert Sist oppdatert

Glem å spørre om «Hva tror du at du kan tilføre oss» eller «Hvor mener du at du er om 10 år?».

Når nettavisen Quartz spurte 10 internasjonale toppsjefer om hvilket spørsmål de mente var det beste og viktigste å stille under et jobbintervju, fikk de spenstige svar – med begrunnelse.

Hensikten med et intervju er ifølge de ti toppsjefene å få fram noe som forteller viktige ting om kandidatenes personlighet og mentalitet. Da får man mer ut av å spørre om barndomsdrømmer eller hvordan man håndterer en vinliste, enn konkrete spørsmål om hvordan den enkelte ser for seg jobben hun har søkt på, skriver Quartz.

Her er toppsjefenes ti på topp-intervjuspørsmål:

Michael Gregoire, CA Technologies:

«Vil du være en leder folk respekterer eller en de frykter?»

Dette spørsmålet tar folk på sengen. Men svaret vil si noe om hva slags leder kandidaten ønsker å være.

Gordon Wilson, Travelport:

«Hvorfor er du her i dag?»

Mange svar handler om hva kandidaten tror virksomheten kan tilby. Svaret kan luke ut de som mener de også kan tilby virksomheten noe.

Zhang Xin, SOHO China:

«Hva er ditt livs største drøm?»

Xin bygget opp sin virksomhet fra bunnen. Ingen drøm er for liten eller for vill, Dette spørsmålet kan få svar som noe om hvor åpent sinn kandidaten har.

Rick Goings, Tupperware:

«Hvordan behandlet kandidaten våre folk?»

Dette er et spørsmål som ikke går til kandidaten, men til de ansatte som har møtt kandidaten – enten i resepsjonen, i intervjusammenheng eller som assistenter til oppgaver etc. Deres oppfatning veier like tungt som selve intervjuet for Goings.

Ken Moelis, Moelis & Co:

«Hvilke gater vil du helst eie når du spiller Monopol?»

Dette er et genialt spørsmål for å få fram hvordan kandidaten ser på risiko og belønning, mener Moelis.

Roger Crandall, MassMutual:

«Fortell om en gang du mislyktes?»

Dette er et spørsmål som er i ferd med å bli en klassiker. Hvordan folk håndterer feil og hva de lærer av det sier ofte mer om et menneske enn deres suksesshistorier.

Barbara Byrne, Barclays:

«Fortell hvem du ville være når du var 7-8 år.»

Svaret her sier noe om ambisjoner, visjoner og åpenhet om folk. Dessuten sier det noe om en persons humør og sinn. Jeg orker ikke jobbe med folk som kjeder meg i hjel, heller, mener Byme.

Charles Phillips, Infor:

«Jeg tar vinliste-testen.»

I stedet for et intervju, tar Phillips med seg aktuelle kandidater på middag. Så ber ham dem bestille vin. Da iakttar han de utvalgte for å se om de ber om hjelp, om de prøver å overbevise andre om sin vinkompetanse eller om de bare bestiller den dyreste vinen. Poenget er å se hvordan folk løser uventede situasjoner.

Atul Kunwar, Tech Mahindra:

«Vis hva du er god for.»

Kunwar lar alltid kandidater snakke om fritidssysler og hobbyer. På den måten danner han seg et bilde av hvordan en person utvikler talentene sine. Han har faktisk bedt en hobbysanger om å synge under intervjuet. Det var så bra at vedkommende fikk jobben.

Powered by Labrador CMS