Arbeidsliv

Illustrasjon. Über har fort tatt markedsandeler i taxinæringa. Det er grunn til å tro at flere er Über-sjåfører i tillegg til å ha annet arbeid.

Hvor blir det av delingsøkonomiens selvstendig næringsdrivende?

Norge er blant landene med lavest andel selvstendig næringsdrivende i Europa. Men noe er i ferd med å skje i tjenestesektoren.

Publisert Sist oppdatert

Den nordiske modellen står fortsatt sterkt. Andelen selvstendig næringsdrivende i Norge ligger under halvparten av snittet i Europa (13,5%), prosentvis regnet. Skarve seks prosent av den totale arbeidsstyrken livnærer seg gjennom egen bedrift - et tall som har holdt seg ganske stabilt de siste to tiårene.

Det kommer fram i en rapport utarbeidet av Professor Kjell Gunnar Salvanes ved Norges Handelshøyskole (NHH), Professor Hans Hvide ved Universitetet i Bergen (UiB) og Menon Business Economics, på oppdrag fra NHO. Prosjektet ble gjennomført i perioden desember 2014 - mars 2016.

Inkludert de som driver selvstendige næringer ved siden av annet arbeid, har 14 prosent av alle sysselsatte i Norge noe inntekt fra selvstendig næringsvirksomhet, viser rapporten. Det vil si at omtrent 150.000 personer lever av egen virksomhet, mens ytterligere 200.000 har egen næringsvirksomhet som supplement til lønnsinntekten.

Omstilling

«I de senere årene – og ikke minst i kjølvannet av krisen i oljesektoren – har stadig fler sett behovet for mer nyskaping i fastlandsøkonomien. Entreprenørskap anses som en kilde til nyskaping og omstilling, og regjeringen har nå nylig utviklet en egen gründerplan. Selvstendig næringsdrivende er per definisjon gründere, og noen av dem vil over tid vokse og bli store og nyskapende bedrifter, men de fleste blir værende små. Politikk som retter seg mot gründere, retter seg derfor automatisk mot selvstendig næringsdrivende. Ønsker man å stimulere til flere entreprenører, så er det naturlig at man stimulerer etableringen av selvstendig næringsvirksomhet, fordi de aller fleste starter med det,» skriver forfatterne.

For noe er i ferd med å skje, selv om totalandelen selvstendige næringsdrivende ikke har endret seg stort:

«Med ny internettbasert teknologi har det norske samfunnet nå åpnet øynene for det nye samfunnsfenomenet som går under navnet 'delingsøkonomi',» slås det fast i rapporten, som viser til at utviklingen i andel av sysselsatte som er selvstendig næringsdrivende i «andre sosiale og personlige tjenester» har økt til 24 prosent, samtidig som «informasjon og kommunikasjon» (IKT) har gjort et byks fra så godt som ingen til 7-8 prosent av totalandelen. Også «undervisning» opplever vekst.

NB! Datagrunnlaget som er brukt i denne statistikken strekker seg kun til 2012!

«Aktører som AirBNB, Uber og Gomore tilbyr overnattingstjenester, taxitjenester og bilutleie, der utleier er en selvstendig næringsdrivende. Hun kobler sine tjenester og sine eiendeler til kunden gjennom en internettbasert matching-tjeneste. Fenomenet er på ingen måte nytt, tenk bare på Finn.no, men ny teknologi gjør det nå langt lettere å matche kunde og leverandør. Teknologiutviklingen gjør det enkelt for mange fler å hente noe inntekt gjennom selvstendig næringsvirksomhet. Det er kanskje dette som kan forklare hvorfor en økende andel av de sysselsatte her i landet har noe næringsinntekt på si,» skrives det i rapporten, som fortsetter:

«Det er all grunn til å forvente at den teknologiske utviklingen vil fortsette å endre arbeidslivet fremover, spørsmålet er bare hvor sterkt.»

Fortsatt er det, ikke overraskende, jordbruk, skogbruk og fiske som utgjør hovedbolken av selvstendig næringsdrivende, med 87 prosent av totalen i 2012.

«Det er fullt mulig at endringene er på vei, men enn så lenge har ikke tilstandene endret seg markant,» slår rapporten fast, men påpeker at det økte innslaget av delingsøkonomi kan trekke i retning av at flere arbeidstakere velger å ha noe næringsinntekt på siden:

«Et slikt skifte vil kunne bidra til at mer etablerte bedrifter og de med næringsinntekt som hovedinntekt vil møte større konkurranse om inntektene innen de næringene som særlig preges av muligheter for deling».

Juksetall

Rapportforfatterne viser til en rekke andre undersøkelser, mange fra USA, som melder om eksplosiv vekst i antallet selvstendig næringsdrivende. Disse tallene er ofte misvisende, mener de:

«Det er et problemet med mange av disse studiene at de definerer alle med deltidsstilling og midlertidige jobber som selvstendige. Dermed blåses tallene kraftig opp. Konsekvensen er at man ender med tall som er 5- 10 ganger større enn hva de mer pålitelige tallene for USA forteller.»

Powered by Labrador CMS