Nyskaping

Grunnlegger og styreleder av World Economic Forum, Klaus Schwab

Hvordan overleve teknologirevolusjonen

Forstår vi egentlig hva all den nye teknologien fører til?

Publisert Sist oppdatert

Hver dag kommer det ny teknologi. Hver dag en større avstand mellom de teknologiske framskrittene og samfunnets evne til å håndtere dem, skriver Klaus Schwab, grunnlegger og stydeleder i World Economic Forum.

Kunstig intelligens; roboter; selvkjørende biler; 3D-printing; nanoteknologi. Alle disse teknologiske endringene, i det Schwab kaller den fjerde industrielle revolusjonen, kan overvelde og passivisere oss dersom vi ikke samarbeider for å forstå og utnytte dem.

Den fjerde industrielle revolusjon

Uttrykket er først og fremst en metafor, og skal fungere som en pekepinn på hvordan bedrifter, styresmaktene og samfunnet for øvrig skal navigere når avansert teknologi blir inkorporert i vårt daglige liv.

Det viktigste spørsmålet å stille er hvordan den teknologiske utviklingen kan føre til en bedre hverdag for mennesker, samfunnet og miljøet. Vi må unngå innovasjon som har teknologisk utvikling og økonomiske gevinster som hovedformål, mener Schwab.

Retningslinjene

Schwab foreslår noen prinsipper som bør guide oss gjennom den teknologiske revolusjonen vi står midt oppe i.

  • Teknologiske endringer vil føre til store omveltninger i både næringslivet, samfunnet og politikken. Vi må derfor fokusere på effektene av teknologien i stedet for teknologien i seg selv. Teknologiske utviklinger som skaper mer fattigdom, større ulikhet og truer miljøet arbeider mot en framtid vi ønsker.
  • Det må legges til rette for at folk skjønner ringvirkningene, og får lære seg å mestre teknologien, for å skape optimisme og positivitet rundt endringene, i stedet for endringsmotstand. Dette krever at de som blir påvirket av teknologien får være med å påvirke hvordan disse endringene skal integreres.
Powered by Labrador CMS