Ledelse

Ikke makt nok til å få gjort det du vil?

IMD-professor Cyril Bouquet peker på tre kilder til makt.

Publisert Sist oppdatert

Ledere som søker innflytelse opplever ofte at de har for lite makt. Det skriver IMD-professor Cyril Bouquet i et innlegg på hjemmesidene til handelshøyskolen IMD. Han hevder at selv de mest talentfulle ledere ofte når et punkt i karrieren hvor de opplever at de ikke har den makten og innflytelsen som må til for å få ting gjort.

3 kilder til makt

IMD-rofessoren peker på tre kilder til makt, som har en tendens til å påvirke hverandre, som kan hjelpe ledere med å unngå eller få gjort noe med underskudd på makt.

  • Legitimitet
    Hvis du mangler legitimitet hos sjefen eller kolleger, kan du få vanskeligheter med å bli hørt. Dette kommer ifølge Bouquet ofte som en konsekvens av negative oppfatninger som finnes der ute, som i neste omgang dessverre kan vise seg å bli sanne.
  • Ressurser
    Ledere med maktunderskudd har mindre sjanse for å få tildelt kritiske ressurser som de beste medarbeiderne, oppdragene eller salgsdistriktene. De kan også bli sittende med små budsjetter og mindre autoritet til å ta beslutninger.
  • Nettverk
    Selv om ledere ikke mangler ressurser og legitimitet, kan de likevel være sårbare hvis de ikke har bygget seg et sterkt nettverk, uavhengig av sjefen sin.

To strategier

Hvis du kjenner deg igjen i noe av dette, er den gode nyheten til Bouquet at dette er ting det går an å gjøre noe med. For noen år tilbake fulgte professoren og IMD-forsker og -kollega Jean-Louis Barsoux 179 deltagere i IMDs lederutviklingsprogram over to år. De kartla situasjoner der lederne følte at de ikke hadde makt nok til å få til de endringene de ønsket å gjennomføre, og utarbeidet deretter et rammeverk for hvordan man som leder kan jobbe med disse tingene.

Ideen at lederen kan bruke en av to strategier: Han eller hun kan enten kan enten «spille spillet» mer effektivt, eller forsøke å endre spillereglene. Barsoux bruker blant annet følgende eksempel: Hvis mangel på legitimitet er et problem, forsøk å samkjøre innsatsen din slik at den er mer i tråd med sjefens forventninger – og sørg for at han legger merke til anstrengelsene dine (spille spillet). Den andre strategien, som krever hakket mer selvtillit, er å forsøke å få omdefinert jobb-beskrivelsen slik at du havner i en bedre posisjon (forandre spillet). Hvis mangel på ressurser er problemet, er et av Bouquets tips at du kan gjøre deg selv til en ressurs (endre spillet). Hvis du skaffer deg ekspertise på spesialområder, kan du oppnå økt trygghet og flere vekstmuligheter i egen organiasjon.

Vil du lese mer? IMD-studien er også blitt omtalt i MIT Sloan Management Review.

Powered by Labrador CMS