Nyskaping

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) kaller ny lovgivning i Indonesia et gjennombrudd. Bildet er tatt i en annen sammenheng.

Indonesia forbyr ødeleggelse av torvmyr

- Et gjennombrudd for skogsatsingen, mener klima- og miljøministeren.

Publisert Sist oppdatert
Indonesia innfører totalforbud mot ødeleggelse og hogst av torvmyr. Et gjennombrudd for skogsatsingen, mener klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Indonesias president Joko Widodo kunngjorde forbudet da han fikk besøk av Helgesen i presidentpalasset i Jakarta onsdag.

– Dette er et avgjørende gjennombrudd for Indonesia og for klodens klima, sier Helgesen.

Han mener forbudet er et stort framskritt for Indonesias skogsamarbeid med Norge.

Håper på framskritt

Forbudet skal tre i kraft innen 1. juni. Blir det iverksatt og håndhevet fullt ut, kan det gi utslippsreduksjoner som er titalls ganger så store som Norges samlede utslipp av klimagasser.

– Nå må alle krefter settes inn på gjennomføring. Norge står rede til å støtte innsatsen i stor skala, sier Helgesen.

Det norske skogsamarbeidet med Indonesia startet i 2010, men har så langt ikke gitt resultater i form av reduserte utslipp av klimagasser. Helgesen håper dette vil snu.

– Nå ser vi for første gang mulighet for store framskritt i Indonesia. Kampen mot tropisk avskoging er avgjørende for kampen mot klimaendringene, sier han.

Gigantiske branner

Helgesen håper samtidig at forbudet over tid vil føre til en reduksjon i de store brannene som har herjet Indonesia og nabolandene.

– Brannene i Indonesia i fjor høst forårsaket voldsomme skader på miljøet, økonomien og ikke minst folks liv og helse. Samtidig utgjør de en enorm kilde til utslipp av klimagasser, sier han.

Store skogbranner er vanlig i Indonesia deler av året, når bønder setter fyr på regnskog for å rydde plass til mer jordbruk. Men fjorårets branner var de verste på flere tiår.

Torvmyr blir lett antennelig når den dreneres for å legge til rette for produksjon av blant annet palmeolje. Den brenner lenge og er vanskelig å slukke.

Powered by Labrador CMS