Arbeidsliv

Illustrasjonsfoto. Goliat-plattformen.

Industri Energis søksmål mot Norsk olje og gass opp for arbeidsretten i september

Påstanden om at avtalen for oljeservicebedrifter mellom Norsk Olje- og gass og SAFE er tariffstridig og brudd på forhandlings-forpliktelser kommer opp for arbeidsretten 1. - 2. september.

Publisert Sist oppdatert

Meglingen om avtalen vil komme uken etter, når arbeidsrettens avgjørelse er klar.

Søksmålet til Industri Energi (IE) mot arbeidsgiverorganisasjonen Norsk olje og gass (NOG) kom etter at det konkurrerende forbundet SAFE inngikk en avtale for brønnservicearbeidere med NOG, før forhandlingene med IE var sluttført.

Dette er ifølge Industri Energi ogforbundslederLeif Sande et brudd på en klausul i deres forhandlingsforskrifter.

I tillegg har han åpenlyst slaktet avtalen SAFE har godtatt, og i en kommentar på egne nettsider denne uken kaller han den en «dumpingavtale.» Spesielt har han reagert på at det kan bli aktuelt med enda «mer fleksibilitet for en av de mest fleksible gruppene i arbeidslivet.»

– SAFE har gått med på et utvalgsarbeid som skal drøfte kostnadsdrivende elementer i tariffavtalen med sikte på å øke bedriftenes fleksibilitet. Oljeservice er fra før av den mest fleksible bransjen på sokkelen med disponible planer opp mot fem uker på og fire uker av jobb (5-4). Industri Energi har alltid hatt det motsatte mål. Det vil si å lage mindre fleksible arbeidstidsordninger. Da vi startet med Oljeserviceavtalen i 1992 fantes det ikke krav til arbeidsplaner i det hele tatt, sier Sande.

Han legger til at Industri Energi «har fryktet at det skulle komme nye aktører på banen innen oljeservice og begynne å jobbe for vilkårsreduksjoner,» og at de aldri hadde trodd at SAFE «allerede i første oppgjør etter de fikk kopi av Oljeserviceavtalen skulle begynne å samarbeide med arbeidsgiverne om å få redusert vilkårene.»

– Å godta samme elendige tilbud som vi fikk 24 timer før er helt uakseptabelt. Vi mener dette også er i strid med de forpliktelsene SAFE har påtatt seg i oljeserviceavtalen ved å skulle sørge for at deres avtale alltid er lik vår. Vi har ikke samme forpliktelse motsatt vei. Blant annet derfor går saken til arbeidsretten, sier Leif Sande.

SAFE-leder Hilde-Marit Rysst har tidligere avfeid kritikken mot dem som «besk, uforståelig, og uriktig».

Tidligere har Sande hevdet overfor Dagens Perspektiv at SAFE ikke gjorde noe galt, annet enn å godta det han mener er et dårlig tilbud, men at Norsk olje og gass ikke hadde lov til å gi dem tilbudet. Han bekrefter torsdag at søksmålet fortsatt går mot Norsk olje og gass, og at SAFE i så måte ikke er involvert i det som skal skje i arbeidsretten 1. - 2. september.

Direktør for arbeidsliv i NOG, Jan Hodneland, bekrefter at det finnes en klausul som sier at avtalene til de to arbeidsgiverforeningene skal være like.

– Men når et forbund bryter meklingen og varsler om streik, så må vi forholde oss til det. SAFE og Industri Energi ble tilbudt det samme, sier han, og legger til at «den sterke reaksjonen kan ha noe med at Industri Energi er et større forbund enn SAFE.»

Dagens Perspektiv følger saken.

Powered by Labrador CMS