Nyskaping

Innovasjon: Unngå å finne opp hjulet på nytt

Innovatører kan selv gjøre et enkelt forarbeid for å sikre seg mot å finne opp noe andre allerede har gjort. Skulle noen likevel ha kommet dem i forkjøpet, kan det likevel snus til en fordel.

Publisert Sist oppdatert

Innovatører bør sikre seg mot å finne opp noe som allerede er funnet opp. Det krever ikke mer enn litt enkelt forarbeid. Og er du for sent ute, kan dette likevel snus til en fordel, dersom du har den rette kunnskapen, forteller regiondirektør Thor B. Mosaker i Zacco Norge og Zacco Tyskland.

Innovasjon står i sentrum som aldri før. Iveren er stor, men et godt stykke ut i prosessen kan gründere støte på en skuffende og begrensende faktor: Noen har allerede gjort hele eller deler av innovasjonen.

Sjekk om noen har gjort jobben

– Før du finner opp noe, bør du sjekke om noen har gjort oppfinnelsen allerede. I motsatt fall risikerer du å igangsette et langt og kostbart arbeid med garantert uheldig utfall. Innovasjonsinnsatsen kan bli som å fyre for kråkene – energien går rett opp i lufta uten nytte for den som betaler for innsatsen, sier Thor B. Mosaker.

Kommissær Charles H. Duell ved US Patent Office er blitt kjent for uttalelsen om at «Alt som kan bli funnet opp er allerede blitt oppfunnet», enda opprinnelsen til sitatet sannsynligvis er fra en vits i det satiriske Punch Magazine fra 1899. Likefullt er det et faktum at mengden sikrede rettigheter, inkludert patenter, blir større og mulighetene for å finne opp noe nytt blir smalere.

I Norge er det for tiden 10.734 patentsøknader, 8331 varemerkesøknader og 130 designsøknader under behandling. I snitt går det 5,2 år til behandling av en nasjonal patentsøknad.


«Før du finner opp noe, bør du sjekke om noen har gjort oppfinnelsen allerede»

Du kan kjøpe lisens

– Systematiske undersøkelser av eksisterende rettigheter ved oppstart av innovasjonsarbeidet og underveis når idéene tar form bør være like grunnleggende for innovasjonsvirksomheter som å lage en forretningsplan og føre regnskap, mener Mosaker, og legger til at det ikke nødvendigvis er slutt på innovasjonsløpet dersom noen har kommet deg i forkjøpet:

– Da kan du snu dette til en fordel ved å kjøpe lisens på å bruke idéen. Dette blir mer og mer vanlig, og er noe du bør kalkulere inn. Kanskje kan innovasjonene til andre faktisk hjelpe deg raskere til markeder, og dermed til inntekter, presiserer han.

Patent, designregistrering og varemerkeregistrering er industrielle rettigheter som kan registreres og dermed beskyttes hos Patentstyret. Innovatørene behøver ikke gå langt for å sjekke ut hva som er beskyttet i Norge. Både på patentstyret.no og på epo.org (Det europeiske patentkontoret) er det gode, kostnadsfrie søkemuligheter.

Slik beskytter du de gode ideene dine

Patentbeskyttelse
  • For å få patent, må oppfinnelsen din være en praktisk løsning på et problem, der løsningen har teknisk karakter, teknisk effekt og er reproduserbar. Du kan ikke få patent på en idé uten å forklare eller vise hvordan den kan gjennomføres i praksis
  • Fremgangsmåter, produkter, apparater og anvendelser kan patenteres. For eksempel glidelåser, datamaskinteknologi og blodanalyser.
Varemerkebeskyttelse
  • Hvis du vil beskytte navnet på ditt produkt eller foretak, logo eller slagord er det varemerkeregistrering som er aktuelt
Designbeskyttelse
  • Design refererer til utseendet og formen til et produkt eller en del av et produkt
  • Både fysiske og ikke-fysiske gjenstander kan beskyttes. Som eksempel på sistnevnte kan nevnes skjermbilder for web, typografiske skrifttyper og grafiske symboler. Et ornament, for eksempel dekoren på et servise, og interiørmessig arrangement som for eksempel et kaféinteriør, kan designbeskyttes
Andre beskyttelsesformer
  • Firma-/foretaksregistrering – hvis du ønsker å registrere et firma må du ta kontakt med Brønnøysundregistrene
  • Opphavsrett / åndsverk / copyright: Retten til litterære og kunstneriske åndsverk, for eksempel et musikkstykke, en bok, et maleri, brukskunst, en film og lignende. Du får mer informasjon om opphavsrett på clara.no eller ved å ta kontakt med Kulturdepartementet
  • Domenenavn - hvis du vil registrere et domenenavn / nettadresse, finner du mer informasjon hos Norid
Kilde: Patentstyret

Hold kortene tett til brystet

Mange gründere har også bommet opp igjennom årene ved å fortelle om ideene sine. Reglene for patentering illustrerer betydningen av hemmelighold kanskje bedre enn noe annet. Samfunnet innvilger patentbeskyttelse for 20–25 år som belønning for å finne opp noe nytt. Innovatører skal ikke ha delt informasjon med mange før hemmeligheten anses som kjent.

– Da kan fort muligheten for patentbeskyttelse og enerett forsvinne, samme hvor god eller unik idéen er, advarer Mosaker.

Kultur og rutiner for hemmelighold og senere beskyttelse av idéer bør derfor være selvsagt for gründere og innovasjonsbedrifter, legger
han til.

Foto Sjekk ut først: – Sjekk ut om noen har kommet deg i forkjøpet, og allerede gjort oppfinnelsen du går svanger med, sier regiondirektør Thor B. Mosaker i Zacco Norge og Zacco Tyskland. (Foto: Zacco).
Powered by Labrador CMS