Nyskaping

Inviterer til idekonkurranse med offentlige data

12 statlige etater og virksomheter gjør nå et felles fremstøt for å få gründere, næringsliv, studenter og barn til å ta i bruk datasett som det offentlige har frigitt.

Publisert Sist oppdatert

Etatene har de siste årene frigitt store mengder data som kan brukes helt gratis i forskjellige apper og tjenester. Nå inviterer de til en kombinert idekonkurranse og datasamling på Hønefoss den siste helgen i oktober og håper dette skal få fart på verdiskapingen og datatrafikken, skriver Kartverket I en pressemelding.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner skal åpne arrangementet, som har fått det talende navnet #hack4no og som arrangeres av Kartverket og Difi.

– Vi vil at flere skal oppdage den skattkisten som det offentlige forvalter og bruke dataene i nye, nyttige digitale produkter og tjenester. Vi tror det ligger et stort verdiskapingspotensial her, sier prosjektleder Sveinung Engeland.

Invitasjoner til arrangementet er gått ut blant annet til gründermiljøer, kodeklubber og skoleklasser med programmering som valgfag, heter det i pressemeldingen.

– #hack4no er en møteplass der de som tilbyr åpne datasett møter utviklere, designere og kreative personer for å utforske og jobbe sammen, sier fungerende avdelingsdirektør Marit Mellingen i Difi i pressemeldingen.

Blant etatene som stiller med gratis datasett er Meteorologisk institutt, Vegvesenet, Brønnøysundregistrene og Kartverket, mens blant andre FINN og StartupLab er med som samarbeidspartnere.

Åpne offentlige data

  • 6200 åpne (gratis) datasett er registrert på data.norge.no som er det offisielle registeret over publiserte datasett fra offentlig sektor i Norge. 50 nye oppføringer er kommet til så langt i 2016
  • Til sammen er det nå 81 organisasjoner fra statlig og kommunal sektor som har registrert åpne datasett.
  • Staten har ikke en samlet oversikt over bruken av åpne data, men brukerstatistikk fra Difi gir en indikasjon på at data blir brukt. I 2015 ble det utført over 102 millioner oppslag mot tjenesten, opp fra 63 millioner i 2014. Hittil i år: 70 millioner.

#hack4no

  • #hack4no er et såkalt «hackathon» (sammensatt av “hacke” og “maraton”) hvor kreative hoder, deriblant programmerere, møtes for å utvikle ideer og bruke data.
  • Holdes på Hønefoss 28. og 29. oktober i regi av Kartverket og Difi i samarbeid med ytterligere 10 etater
  • Følgende dataforvaltere stiller med data: Kartverket, Kulturrådet, Riksantikvaren, Meteorologisk Institutt, Statens vegvesen, Riksarkivet, Artsdatabanken, Brønnøysundregistrene, Fiskeridirektoratet, Norsk Reiseinformasjon og Statistisk sentralbyrå
Powered by Labrador CMS