Europa

– Italia er verre stilt enn Hellas

Italienske banker er nedsyltet i gjeld. Og selv om gresk gjeld på papiret kan se enda verre ut, er det en stor forskjell: Gresk økonomi er verdens 44. største, mens Italia er verdens 8. største økonomi.

Publisert Sist oppdatert

Det er analyseselskapet Global Risk Insights som i en fersk gjennomgang advarer om en mulig kollaps i italiensk bankvesen, skriver Business Insider.

Italia kan bli Europas sub-prime-offer anno 2016, mener analytikerne i Global Risk Insights. Landet har en gjeld tilsvarende 132 prosent av landets BNP – det er kun Hellas som har relativt større gjeld i EU, skriver analytikerne.

Problemet er at Italia er en mye større og mye mer global økonomi enn Hellas. Italia er verdens åttende største økonomi, mens grekerne ligger nede på en 44. plass.

En akselererende økonomisk krise i Italia kan få mye større konsekvenser enn den i Hellas. Ringvirkningene til andre land vil blir mye større – og kollapser først Italia, står sårbare økonomier som Portugal og Spania for tur, heter det i analysen.

Å redde italiensk økonomi på samme måte som EU prøver å hjelpe Hellas ut av krisen – med bøttevis av euro i lån i bytte mot knallharde innstramminger – vil være en nærmest håpløs oppgave.

Det er særlig i Sør-Italia tallene er røde. Fra Sicilia og Napoli og «oppover» er andelen råtne banklån på mellom 35 og 50 prosent, mens det litt sør for Roma og nordover står bedre til.

Urolig marked

Den europeiske sentralbanken (ECB) har varslet en offisiell granskning av de italienske bankene, noe markedet umiddelbart så på som en «selg ut nå!-beskjed». Dermed har verdien på italienske banker sunket med 25 prosent hittil i år.

Italias statsminister Matteo Renzi prøver å roe ned situasjonen, skriver Business Insider. Han hevder hardnakket at italienske banker er sterkt kapitalisert og vil klare seg bra.

– Situasjonen er mye mindre alvorlig enn det markedet tror, sier Renzi.

Business Insider skriver på sin side at man bør være skeptisk til politikere som kommer med slike «beroligende uttalelser», og viser til hva EU-kommisjonens president Jean-Claude Junker sa rett før det rankhet i Hellas i 2011: – Når det først blir alvor, blir du nødt til å lyve.

Powered by Labrador CMS