Samfunn

Finansminister Siv Jensen mener skattene skal ned, mens Ap-leder Jonas Gahr Støre vil holde på dagens skattenivå. I dag møtes stortingspartiene for se om det er grunnlag for et bredt forlik om ny skattepolitikk.

Jensen holder fast ved at skatten skal ned

Forhandlingene om et skatteforlik på Stortinget følges tett fra sidelinjen av finansminister Siv Jensen (Frp). Hun insisterer på at skattenivået samlet sett skal ned.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg håper på et bredt skatteforlik som øker forutsigbarheten for næringslivet. Hva som blir resultatet gjenstår å se, men det er ingen tvil om at denne regjeringen jobber for å redusere det samlede skattetrykket, sier Jensen til NTB.

Ved lunsjtider onsdag legger regjeringspartiene Høyre og Frp fram en skisse til et mulig forlik om skattesystemet. Fra rødgrønn side vil spørsmål bli stilt om finansieringen av eventuelle skattekutt.

– Vi forventer å se en troverdig plan for inndekning, sier Aps finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen til NTB.

Provenynøytral

Arbeiderpartiet la i fjor høst opp til provenynøytrale endringer i sitt tilsvar til regjeringens forslag til skattereform. Også SV krever at regjeringen finner inndekning for sine skattegrep og ikke utelukkende viser til dynamiske effekter av skattereduksjoner.

– Men vi er udogmatiske til endringer i skattesystemet, så lenge fordelingsprofilen samlet sett blir bedre, sa SVs Snorre Valen til NTB torsdag.

Han sier det viktigste er å bli enige om prinsippene for et framtidig skattesystem og at den politiske diskusjonen vil fortsette som før om satser og nivå. SV-politikeren som også er musiker, beskriver skattesystemet som en miksepult.

– Forhandlingene på Stortinget dreier seg om hva slags brytere som skal være på miksepulten. Det er ikke noe mål nå å bli enige om hvordan de skal stilles inn, sier han.

Forsinket

Finanskomiteens tidsplan er forsinket, noe som innebærer at en innstilling om et skatteforlik neppe vil være klar før regjeringens budsjettkonferanse i mars.

– At vi justerer på frister som vi selv har satt for eget arbeid, er det ingen dramatikk i, sa saksordfører Siri A. Meling (H) til NTB torsdag.

Skissen som legges fram onsdag, vil ifølge Dagens Næringsliv inneholde forslag til løsning for lavere skatt på arbeidende kapital. Innretningen skal være en annen enn forslaget fra den såkalte Alliansen for privat eierskap, der NHO og Bondelaget inngår.

– Jeg ser at Arbeiderpartiet avviser Alliansens forslag til modell. Men den er bare \en av flere alternative modeller knyttet til lavere skatt på arbeidende kapital, sier Meling til DN.

Stridssaker

Ved siden av formuesskatt og inndekning, var det på forhånd ventet tøffe runder om eierskatt – forstått som kombinasjonen av utbyttebeskatning og selskapsskatt. Også når det gjelder økt skattlegging av eiendom, først og fremst sekundærboliger, vil det bli diskusjoner om innretning og modell.

Det er ventet at partiene på Stortinget vil kunne samle seg om nye kutt i selskapsskatten, og at inntektsskatten ventes å bli kuttet tilsvarende for å unngå skattetilpasninger.

I forslaget til skattereform fra regjeringen foreslås det å barbere disse satsene fra et allerede senket nivå på 25 prosent til 22 prosent innen 2018. Arbeiderpartiet vil i utgangspunktet bremse på 23 prosent.

Powered by Labrador CMS