Ledelse

Jobbintervju: «Hvor ser du deg selv om fem år?»

– Det kan se ut som et lurespørsmål, men i de aller fleste tilfeller er målet med dette spørsmålet å forstå om kandidaten er ute etter en karriere eller en jobb.

Publisert Sist oppdatert

Det forklarer David Wishon, tidligere leder for rekrutteringsfirmaet Happie, til Business Insider. Spørsmålet er populært å stille jobbsøkere på jobbintervju, og er ment for å avdekke om kandidatens mål og framtidsplaner står til bedriftens ønsker.

Dale Kurow, New York-basert lederutvikler, sier at svaret kan gi et innblikk i om kandidaten har et etisk kompass, holdninger og lojalitet som går overens med firmaet.

Dette er intervjueren ute etter

  • Fleksibel, men målrettet: Spørsmålet er ment for å vise fram kandidatens framtidsutsikter. Wishon sier at det er lurt å ha tenkt gjennom dette på forhånd, for å vise at du er målrettet. Det er likevel viktig å ikke være bastant siden framtiden er usikker. Vis at du er målrettet, men samtidig fleksibel, forklarer Wishon.
  • Realistiske ambisjoner: Ambisjoner er bra. Det viser pågangsmot. Man kan fint nevne forfremmelser, men hold det realistisk. Ikke si at du vil bli administrerende direktør innen fem år dersom du søker på en medarbeiderstilling, forklarer Wishon.
  • Hardt arbeid: Rekruttererne ønsker noen som er villig til å arbeide hardt, ikke en som skal inn og utfordre lederens jobb. Legg vekt på at du vil jobbe hardt og forsøke å utvikle karrieren din hos firmaet, men anerkjenn at dette kommer til å ta tid, og at du ikke er ute etter å true noens jobb, sier Kurow.
  • Lojalitet: Rekruttering og opplæring er tid- og ressurskrevende, og blir derfor sett på som en langtidsinvestering. Denne vil de ikke kaste bort på en person som forsvinner ut dørene om ett år. Du bør heller ikke svare at du egentlig ønsker deg en vidt forskjellig stilling i firmaet enn den du søker på, forklarer Kurow.
  • Langsiktige mål: Dersom du greier å kommunisere at stillingen får deg til å vokse og nå dine langsiktige mål er du et steg nærmere å være en god match. Greier du også kaste lys over hvordan du vil hjelpe organisasjonen å vokse på lengre sikt, hjelper du intervjueren å forstå hvordan du vil passe inn, sier Wishon.
Powered by Labrador CMS