Arbeidsliv

Illustrasjon.

Juristene svarer: lønnsoppgjør, sykdom i ferien og redusert stilling

Vårt ekspertpanel svarer hver uke på spørsmål om arbeidsliv fra leserne.

Publisert Sist oppdatert

Hva ligger i begrepet overheng?

Spørsmål: I forbindelse med lønnsoppgjør hører jeg ofte referert til det såkalte overhenget. Hva er egentlig innholdet i dette begrepet?
Nysgjerrig leser
Svar: Overhenget er en automatisk lønnsøkning som kommer året etter et lønnsoppgjør som følge av at lønnsoppgjøret fastsettes å gjelde fra et stykke ut i året, og det neste året med virkning fra 1. januar. Et eksempel: Hvis lønnsoppgjøret i år gjelder med virkning fra 1. april, vil lønnsøkningen gis med virkning for 9 av årets 12 måneder. For neste år vil det faktum at det samme tillegget betales i samtlige 12 måneder. Dermed vil arbeidstager automatisk få en lønnsøkning også neste år, selv om lønnsoppgjøret neste år skulle innebære 0 i tillegg. Det er dette som forklarer at man i de nylig avsluttede forhandlingene mellom Norsk Industri og Fellesforbundet vil få lønnsøkning i år, selv om det ble gitt 0 i sentralt tillegg.
SBDL v/Arvid R. Ødegård

Sykdom i ferien

Spørsmål: En av våre ansatte ble syk i starten av sin vinterferie, og lå på sykehus i tre dager. Han krever nå at hele ferieuken han tok ut skal gjøres om til sykdomsperiode, slik at han kan ta ut feriedagene på nytt senere. Kan han kreve dette?
Personalassistent
Svar: Ja og nei. Etter ferieloven § 9 kan arbeidstakere som utgangspunkt kreve ferie utsatt når de blir syke i løpet av ferien. Han må dokumentere kravet med legeerklæring. Det kreves at han var «helt arbeidsufør». Når arbeidstaker var innlagt på sykehus, som i deres tilfelle, vil dette vilkåret være oppfylt. Han kan likevel bare kreve utsatt et antall feriedager som tilsvarer det antall virkedager han var syk. Med virkedager menes dager han ville vært på jobb hvis han ikke hatt ferie eller vært syk. Han kan altså ikke kreve hele ferieuken utsatt. Kravet om utsettelse av ferie må fremsettes overfor arbeidsgiver så snart som mulig etter at han er tilbake på jobb.
SBDL v/Maria Eek Stefansson

Redusert stilling

Spørsmål: Jeg er ansatt i 100 prosent stilling som konsulent. For tiden er jeg i foreldrepermisjon med mitt andre barn. Jeg avvikler ferie etter permisjonen og skal være tilbake på kontoret den 1. august 2016. Allerede nå ser jeg at tiden ikke vil strekke til med to barn og full jobb. Jeg kunne tenke meg å jobbe i 80 prosent i en periode for så å gå tilbake til full stilling etter hvert. Har jeg krav på dette?

Ansatt

Svar: Arbeidsmiljøloven har en egen bestemmelse som gir arbeidstaker rett på redusert stilling for en avtalt periode. Bestemmelsen tar sikte på blant annet småbarnsforeldre som deg selv. Om du inngår avtale med arbeidsgiver om en 80 prosent stilling så vil din lønn reduseres tilsvarende. Du har da krav på å gå tilbake til full stilling når den avtalte perioden er over. Retten til redusert arbeidstid er imidlertid betinget av at arbeidstidsreduksjonen ikke medfører vesentlig ulempe for virksomheten. Det er en konkret vurdering av hvilke følger reduksjonen får i forhold til hvilke ulemper som kan påberopes av din arbeidsgiver. Ulempene kan eksempelvis være at det er vanskelig å få dekket den resttid som blir ledig, eller at stillingen i seg selv kan være vanskelig å dele på. Jeg vil anbefale deg å ta en prat med arbeidsgiver, og eventuelt tillitsvalgt, om dette for å forsøke å finne en løsning sammen.

SBDL v/ advokat Marianne Gjerstad

#Spørjuristene

Advokat og partner Kari Bergeius Andersen og advokat og partner Arvid R. Ødegård i Advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund svarer på spørsmål om arbeidsrett. Med seg har de Elisabeth Dolva Sandøy, Maria Eek Stefansson og Marianne Gjerstad. Tjenesten er gratis.

Send dine spørsmål til redaksjonen, advokat Arvid Ødegård, eller advokat Kari Bergeius Andersen ved å klikke på navnene.

Powered by Labrador CMS