Ledelse

Toppidrettssjef Tore Øvrebø på Olympiatoppen i Oslo.

– Kaggestad har rett

Ledelses- og etikkekspert, Jørn Bue Olsen, mener Johan Kaggestad treffer blink med deler av sin kritikk mot Olympiatoppen og toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Publisert Sist oppdatert

– Kaggestad skyter ofte fra hofta, og av og til roter han det litt til. Likevel vil jeg gi ham rett i prinsippet om oppfølgingen her. Et styringsorgan må ha en avtale om utvikling med toppledelsen – og om oppfølging. Resultatmessig kan jeg ikke kommentere hvordan Olympiatoppen ligger an her, sier han til Dagens Perspektiv.

Bue Olsen påpeker at det synes som at det er mangler i systemet til Olympiatoppen som Kaggestad ønsker å avdekke.

– Stemmer det, bør folk lytte til Kaggestad, til tross for at han sitter på utsiden, sier han.

Foto Førsteamanuensis Jørn Bue Olsen ved Hauge School of Management.

– Oppfølging er nøkkelordet

Nøkkelordet er oppfølging, ifølge Bue Olsen, som også har vært idrettsleder. Det er en stor sak i næringslivet, men bør også være det i profesjonell idrett, mener han.

– Lederes oppfølging av andre ledere og medarbeidere kan være avgjørende for suksess eller fiasko, sier han.

Han mener oppfølgingsaspektet er en svakhet som går igjen i ledelse generelt. Det er lett å være naiv og sløv, og det kan igjen bidra til underprioritering.

– Situasjonsbestemt oppfølging, det vil si oppfølging av personer du kjenner kompetansen til i gitte situasjoner, er svært viktig. Du slipper ikke unna oppfølging, selv om du har ansatt en svært dyktig og anerkjent person. Personens kompetanse er selvfølgelig viktig i forhold til hvordan denne skal følges opp. Det samme gjelder din egen kompetanse. Svikter det i noen av leddene her, svikter all oppfølging, forklarer han.

– Enda verre i frivilligheten

Ifølge Bue Olsen er mangel på oppfølging et enda større problem i idretten enn i næringslivet, selv om det også ofte svikter der – gjennom amatørmessige styrer og styreledere. Disse kan være kompetente fagfolk, men mangler styrekompetanse uten å se det selv, noe som er vanlig i arbeidslivet, mener han.

– Mangelen på oppfølgingskultur blir verre jo lenger ned mot amatørnivå du kommer. Derfor er jeg tilhenger av å lønne styreledere i enhver større organisasjon, utdyper han.

Kaggestad fyrer løs mot Olympiatoppen

Powered by Labrador CMS