Ledelse

Kan du denne overtidsregelen?

Hva gjør du når arbeidstakeren selv tar initiativ til å jobbe overtid?

Publisert Sist oppdatert

Arbeidstakere som jobber overtid uten at det er pålagt fra arbeidsgiver kan likevel ha rett på overtidsbetalt, skriver Infotjenester.

Mange ledere er usikre på overtidsreglene og overtidsbetaling.

– Det innebærer blant annet at virksomhetene må ha to ulike overtidsregnskap. Et for utbetaling av overtidsbetaling og et annet for hvor mye overtid den enkelte har jobbet etter arbeidsmiljøloven, sier Infotjenesters juridiske HR- og ledelsesrådgiver Camilla Schie-Veslum til nettstedet.

I et quiz som ble gjennomført i forbindelse med årets store Lønn og personaldag var det mange som bommet på følgende spørsmål:

«Per velger selv å jobbe utover kvelden – har han rett på overtidstillegg etter arbeidsmiljøloven?»

Ifølge ledelsesrådgiveren er riktig svar at Per etter arbeidsmiljøloven har rett til overtidstillegg for arbeid utover 9 timer én dag, eller ut over 40 timer én uke. Arbeidsmiljøloven krever altså ikke at overtiden skal være pålagt for at overtidstillegg utløses.

Schie-Veslum sier til Infotjenester at det er flere dommer som slår fast at overtidsarbeid ikke nødvendigvis må være pålagt fra arbeidsgiver for at arbeidstaker skal ha krav på overtidsbetaling.

Powered by Labrador CMS