Nyskaping

Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth.

– Kan ikke gjøre stort for å skape gode gründere

Innovasjon Norge sprøytet inn 399 millioner til gründere i etablertingstilskudd i fjor. I tillegg har nærmere en milliard gått ut til gründerlån. Ingen av delene fungerer, mener professor.

Publisert Sist oppdatert

Samfunnsøkonom Gjermund Grimsby i Menon sier til Klassekampen at ingen av delene fungerer. Tilskuddene og lånene er rett og slett ikke samfunnsøkonomisk lønnsomme.

I sitt doktorgradsarbeid undersøkte han effekten av innovasjonslånene. Innovasjon Norge var riktignok like flinke som bankene til å velge ut suksessfulle selskaper. Likevel klarer Innovasjon Norge bare å få igjen to tredeler av pengene de låner ut.

– For at denne ordningen skulle vært lønnsom, må det være veldig store positive bieffekter av å gi støtten, sier Grimsby til avisen.

Etter at Statistisk Sentralbyrå gjorde det kjent at Innovasjon Norges gründerstøtte ikke var lønnsom, har næringsminister Monica Mæland signalisert at hun vil gi gründerne mer lån og mindre støtte. Det er ikke en god løsning, ifølge Grimsby:

– Det framstår ikke som en veldig lur vurdering. Det er veldig vanskelig å identifisere hvilke selskaper som kommer til å lykkes på forhånd, sier han til Klassekampen.

Både statssekretår Dilek Ayhan (H) og gründersjef Pål T. Næss i Innovasjon Norge sier til avisen at innovasjonslånene er en god ordning, til tross for at det er vanskelig å måle effekten av støtten.

Les også: Dusjes i penger

Powered by Labrador CMS