Europa

Illustrasjonsfoto

Klart dansk flertall for å bli i EU

Våre danske naboer er tydeligvis ikke på bølgelengde med britene i EU-spørsmålet.

Publisert Sist oppdatert

Danskene er ikke i tvil om at de fortsatt vil være en del av EU-fellesskapet. I en ny måling sier 54 prosent at de ville stemt for å forbli i EU, mens 30 prosent ville stemt for utmelding.

I målingen, som er utført av YouGov for danske MetroXpress , svarer 14 prosent «vet ikke», mens 1 prosent sier de ikke ville stemme dersom danskene arrangerte en folkeavstemning lik den britene gjennomførte torsdag

At danskene såpass tydelig sier ja til fortsatt medlemskap skal ikke forveksles med EU-begeistring, sier Derek Beach, som er professor i statsvitenskap ved Aarhus Universitet og som forsker på folkeavstemninger.

– Det er flere aspekter ved EU som danskene ikke er særlig begeistret for, blant annet den frie flyten av arbeidskraft og hele diskusjonen om velferdsturisme. Sammen med Sverige er vi det landet der færrest ønsker seg et Europas forente stater. Samtidig er danske blant dem som i minst grad ønsker å forlate EU, forteller han.

Beach mener danskene har en pragmatisk holdning til EU og setter pris på det åpne markedet og bevegelsesfriheten, men at de ikke ønsker tettere integrering. Danskene sa nei til Maastricht-avtalen, som smakte for mye av en europeisk fellesstat, og de har valgt å beholde kronen til fordel for euroen.

Powered by Labrador CMS