Europa

Det er duket for ny snus-kamp i EU.

Klart for ny snus-kamp i EU

Det innledes en rettslig prøving av EUs snusforbud.

Publisert Sist oppdatert

Det skriver sverigesradio.se.

Kommunikasjonssjef Patrik Hildingsson i snusprodusenten Swedish Match er klar til kamp:

– Vi har startet en rettslig prosess via Storbritannia for å få vårt snusforbud prøvet i EU-domstolen, sier han til nettstedet.

Snus har vært forbudt, i EUs indre marked siden 1992, blant annet av helseårsaker. Da Sverige ble EU-medlem tre år senere fikk landet et unntak. Allerede i 2004 gjorde Swedish Match et mislykket forsøk på å få forbudet opphevet i hele EU via EU-domstolen.

Det er et nytt EU-direktiv, som regulerer tobakksprodukter, som gjør at Swedish Match og Hildingsson er mer optimistiske denne gangen.

– Det nye direktivet tydeliggjør hvor diskriminerende forbudet er. Da vi prøvde ut dette forrige gang var et av hovedargumentene for ikke å tillate snus på EUs indre markedet at man betraktet snus sm et nytt tobakksprodukt, og at vi derfor ikke skulle ha tilgang til vårt eget hjemmemarked. Nå, med det det nye direktivet, har man til og med en egen artikkel der man tillater nye tobakksprodukter gjennom en notifiseringsprosess. Hvem som helst, som har et nytt tobakksprodukt, kan altså notifisere det og få tilgang til det indre markedet – så lenge det ikke handler om snus, forklarer han.

Hildingsson regner med at prosessen vil ta minst to år, sier han til sverigesradio.se.

Powered by Labrador CMS