Annonse
Kværner ASA og Aker ASA sitt hovedkontor på Fornebu. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Klassekampen: Kværner-topper bekymret for betalinger til Unaoil

Flere av toppene i Kværner uttrykte bekymring for samarbeidet med det korrupsjonsmistenkte selskapet Unaoil, skriver Klassekampen. Selskapet ønsker ikke å kommentere saken.

Unaoil er de siste dagene blitt knyttet til en omfattende internasjonal korrupsjonssak og var i årene 2007 til 2011 hyret inn av Aker Kværner for å hjelpe til med å vinne kontrakter i Kasakhstan.

Kværner, som den gang var del av Aker Solutions, benekter å stå bak suspekte utbetalinger til selskapet. Dokumenter Klassekampen har fått tilgang til fra den australske avisen The Age, viser imidlertid at Unaoil-samarbeidet gjentatte ganger skapte bekymringer i Aker Kværner.

Blant annet viser et møtereferat fra mars 2010 at daværende juridisk direktør Ole Moe uttrykte bekymring for om betalingene til Unaoil var i tråd med internasjonal korrupsjonslovgivning. Han mente beløpets størrelse ikke sto i stil med jobben Unaoil hadde utført for Aker Kværner.

Avisen har vært i kontakt med Moe, som viser til Kværners kommunikasjonsavdeling. «Ingen har belagt at Aker Kværner ikke opptrådte skikkelig og innenfor relevante rammer for god integritet i forbindelse med prosjektet i Kaspihavet. Vi finner det derfor ikke naturlig at vi kommenterer på tema for enkeltmøter», skriver kommunikasjonssjef Torbjørn Andersen.

 

Annonse
Annonse