Samfunnsansvar

Knuser myten om at øko-landbruk gir mindre avling

Økologisk produksjon kan gi minst like store avlinger som konvensjonelt landbruk, hevder jordbruksforsker.

Publisert Sist oppdatert

«Alle» vet at moderne landbruk gir de aller største avlingene. Med i rapporten «From uniformity to diversity» utfrodrer Emile Frison dette synet. Rapporten blir lagt fram på Miljødirektoratets konferanse om jordbruk og biologisk mangfold i dag, skriver Nationen.

At de fleste rapporter så langt har konkludert med at konvensjonelt landbruk gir størst avlinger, forklarer hun med at disse rapportene sammenligner økologisk landbruk med konvensjonelt landbruk på kort sikt.
– Når en legger om til økologisk produksjon av jord som har blitt sprøyta og gjødsla tungt gjennom mange år, tar det tid før jorda får god nok kvalitet, seier Frison til avisa.

Nationen nevner en rapport fra Rodale-iinstituttet som sammenligner avlingene fra industrielt jordbruk og økologisk jordbruk i USA gjennom 30 år. Her konkluderes det med at produktiviteten for økologisk landbruk er like høyt som for konvensjonelt landbruk. I år med tørke gir økologisk produksjon 30 prosent høyere avlinger, ifølge Frison. For jordbruk i u-land er forskjellene langt større. Her kan økologisk jordbruksproduksjon gi opp til 80 prosent større avlinger.

Powered by Labrador CMS