Ledelse

Kom igjen - si noe, da!

Introverte ledere kan bruke lang tid på å svare på et spørsmål eller ta en beslutning.

Publisert Sist oppdatert

Introverte ledere er ettertenksomme kvinner og menn. De trenger gjerne tid for seg selv, de får energi når de er alene og de foretrekker å tenke igjennom ting før de snakker. Det er ikke sikkert det er noen dum strategi i utgangspunktet, men noen introverte ledere opplever at det blir et problem at de ikke klarer å svare like raskt på spørsmål som det de ekstroverte lederne gjør. Dette ifølge coach Pernille Birkenfeldt, som har spesialisert seg på å coache ambisiøse, introverte ledere i Danmark.

Hun skriver om problematikken i et innlegg hos danske lederweb.dk, og ifølge Birkenfeldt opplever en del introverte ledere rett og slett frustrasjon når det forventes at de raskt skal svare på spørsmål og ta beslutninger. De kan også begynne å bebreide seg selv med fraser som: «Kom igjen, svar nå», «Hvorfor kan du ikke bare si noe?» eller «Hvorfor kommer du opp med alle de gode svarene først etterpå?» Og jo mer den frustrerte og introverte stresser og kjemper for å komme med raske svar, jo vanskeligere blir det å få til.

Coachens råd til de introverte, er at de stiller seg selv noen spørsmål for å bli seg bevisst sine egne svarmønstre. Herunder spørsmål som:

  • Har jeg tenkt for mye eller for lite på spørsmålet før jeg tok beslutningen?
  • Hvor viktig er det at jeg svarer raskt? Hvis ja, for hvem er det viktig?
  • Hadde jeg svart annerledes hvis jeg hadde svart raskt?

Noe av poenget hennes er man begynner å akseptere seg selv, lærer situasjoner og egne handlinger å kjenne, og at man lærer seg å skille mellom situasjoner der det er viktig å svare raskt og situasjoner hvor det er helt greit å vente med å svare. Får man til denne sorteringsjobben, kan man kanskje også klare å slutte å bebreide seg selv. Og jo mindre stresset man er, jo lettere er det å håndtere krav om rask respons.I situasjonene som faktisk krever rask respons, kan det være smart å forberede et svar. Fungerer ikke det, må man rett og slett hoppe i det, ta en sjans og svare.

Powered by Labrador CMS