Annonse
Aurland i Sogn og Fjordane vurderer sammenslåing.
Aurland er en av kommunene i Sogn og Fjordane som vurderer sammenslåing med en kommune i et nabofylke. Foto: Vidar Knai / NTB scanpix

Kommunereformen kan løse opp Sogn og Fjordane

Avisen har snakket med ordførere i flere av kommunene som vurderer sammenslåing. Sogn og Fjordane er ifølge Kommunal Rapport det mest sammenslåingsvillige fylket i landet, og sju av de 26 kommunene er nå i forhandlinger med kommunene i nabofylket.

Blant annet vurderer Aurland og Vik sammenslåing med Voss i Hordaland, men det er bare ett av fire konkrete prosjekter som pågår.

I nordvest har Vågsøy, Selje og Vanylven inngått en intensjonsavtale om sammenslåing, og sistnevnte krever at den nye kommunen skal inngå i Møre og Romsdal. Litt lenger øst fører Stryn og Hornindal samtaler med Volda og Ørsta fra Møre og Romsdal, mens Gulen og Masfjorden i sørvest har inngått en intensjonsavtale om en ny kommune som skal inngå i Hordaland.

– Hvis alle disse sammenslåingene blir en realitet, er ikke fylket eksistensberettiget, sier Selje-ordfører Stein Robert Osland (KrF).

Andre ordførere mener sammenslåing utenfor fylket ikke nødvendigvis er et problem. Mye må fortsatt diskuteres. Kommunene har frist på seg til 1. juli med å fatte vedtak om hvorvidt de ønsker å slå seg sammen.

 

Annonse
Annonse