Arbeidsliv

Torghatten får ikke kjøpe store andeler i Fjord1. Det har Konkurransetilsynet slått fast.

Konkurransetilsynet stopper Fjord1-kjøp

Forbyr Torghattens kjøp av eierandeler i Fjord1.

Publisert Sist oppdatert

Torghatten har ønsket å kjøpe 50 prosent av aksjene i F1 Holding, som involverer de to største aktørene innenfor drift av ferjesamband i Norge. F1 Holding, som er eid av Sogn og Fjordane fylkeskommune, eier 59 prosent av aksjene i Fjord1 AS.

I dag kom Konkurransetilsynets avgjørelse i saken: de forbyr Torghattens kjøp av eierandeler i Fjord1. Vedtaket er sendt til partene.

«Årsaken er at kjøpet fører til en vesentlig begrensning av konkurransen i markedet for drift av ferjesamband i Norge,» heter det i Konkurransetilsynets vurdering.

– Ferjesambandene utgjør en sentral del av transportinfrastrukturen i Norge. Sunn konkurranse om driften av disse sambandene er viktig for å sikre ferjepassasjerer over hele landet et godt tilbud til lavest mulig pris, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.

Mindre konkurranse og høyere kostnader

Statens vegvesen og fylkeskommunene står for innkjøpene i markedet for drift av ferjesamband.

– Torghattens kjøp av eierandeler i Fjord1 ville ført til redusert konkurranse og økte kostnader for innkjøperne. Det kan igjen føre til høyere billettpriser og dårligere tilbud til passasjerene, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.

Torghatten har kommet med forslag til avhjelpende tiltak for å begrense de konkurranseskadelige virkningene av kjøpet.

Blant annet omfatter forslaget salg av Torghattens datterselskap FosenNamsos Sjø, og tiltak som skal forhindre informasjonsflyt mellom Torghatten og Fjord1.

– Konkurransetilsynet har vurdert de foreslåtte tiltakene og kommet til at de ikke fjerner tilsynets bekymring. FosenNamsos Sjø er en liten aktør og et salg av dette selskapet er ikke tilstrekkelig til å hindre at konkurransen i markedet blir vesentlig begrenset, sier Nese.

Vedtaket kan påklages innen 15 virkedager.

Powered by Labrador CMS