Samfunnsansvar

Politiet og Konkurransetilsynet gjennomførte undersøkelser hos forlagene i Oslo i 2014.

Konkurransetilsynet varsler milliongebyr til fire forlag

– Uforståelig, sier Tom Harald Jenssen, administrerende direktør i Cappelen Damm.

Publisert Sist oppdatert

Konkurransetilsynet har varslet Cappelen Damm, Gyldendal, Vigmostad & Bjørke og Aschehoug om at de vurderer å fatte vedtak om ulovlig samarbeid etter boikott av Interpress.

Konkurransetilsynet vurderer overtredelsesgebyr på til sammen 23 millioner kroner.

– I varselet legger Konkurransetilsynet til grunn at forlagene Cappelen Damm, Gyldendal, Schibsted Forlag og Aschehoug har samarbeidet om en kollektiv boikott av Interpress, og utvekslet konkurransesensitiv informasjon, sier settekonkurransedirektør Mads Magnussen.

Konkurransetilsynets vurdering er at samarbeidet har hatt til formål å begrense konkurransen i strid med forbudet mot konkurransebegrensende samarbeid i konkurranseloven.

– Ved den kollektive boikotten sto forlagene samlet om ikke å distribuere bøker til massemarkedet gjennom Interpress, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i tilsynet.

Massemarkedet er utsalgssteder for bøker utenom tradisjonelle bokhandlere, som kiosker, dagligvarebutikker, postkontorer og bensinstasjoner.

Konkurransetilsynet gjennomførte uannonserte kontrollbesøk og bevissikring hos de involverte forlagene 8. og 9. april 2014. Bakgrunnen var mistanke om koordinert atferd om vilkårene for distribusjon av bøker gjennom Interpress, et selskap i Reitankonsernet.

Etter å ha gjennomgått materialet som ble beslaglagt, varsler Konkurransetilsynet at Cappelen Damm ilegges et gebyr på 9,1 millioner kroner, Gyldendal ilegges et gebyr på 6,37 millioner kroner, Vigmostad & Bjørke ilegges et gebyr på 4,56 millioner kroner og Aschehoug ilegges et gebyr på 3,41 millioner kroner.

Dette er ikke et endelig vedtak, og Cappelen Damm varseler at de nå «vil gå nøye gjennom varselet sammen med sine juridiske rådgivere før noen konklusjoner trekkes.»

Vigmostad & Bjørke overtok Schibsted Forlag i 2015 og holdes derfor ansvarlig for overtredelsen. Schibsted ASA vil imidlertid bli holdt solidarisk ansvarlig

Uenig i tilsynets vurdering

Etter en første gjennomgang av varslet er Cappelen Damm uenige i Konkurransetilsynets vurderinger, opplyser forlaget i en pressemelding.

«Forlaget har ikke hatt noen foranledning til å koordinere sin adferd med andre aktører. Grunnen til dette er at Cappelen Damm siden 2008 ikke har hatt distribusjon gjennom Interpress. I tillegg hadde forlaget allerede, i forkant av deltakelsen i det påståtte samarbeidet, konkludert internt med at det ikke ville være aktuelt å gjenoppta distribusjon gjennom Interpress fordi de kommersielle betingelsene ble ansett som for dårlige,» heter det i meldingen.

– Cappelen Damm har ikke levert via Interpress siden 2008. Bakgrunnen for dette er at Interpress, etter vår mening, har hatt for høy retur, for høye kostnader og svake administrative rutiner. Påstand om deltakelse i boikott eller noen form for koordinering av hva de andre deleierne i Bladcentralen skulle foreta seg i forhold til Interpress, virker mot denne bakgrunn uforståelig, sier Tom Harald Jenssen, administrerende direktør i Cappelen Damm.

– Vi skal nå se nøye på Konkurransetilsynets begrunnelse for å foreslå at Cappelen Damm skal ilegges bot før vi bestemmer oss for hvordan vi går videre med saken.

Powered by Labrador CMS