Samfunn

Geir Jørgen Bekkevold (KrF). Arkivfoto.

KrF: Støtter ikke A4-løsning for barnefamiliene

KrF er kritisk til Høyre-utvalget som foreslår å fase ut kontantstøtten og fjerne barnetrygden.

Publisert Sist oppdatert
– Vi kan ikke støtte en familiepolitikk som gjør at familiene er nødt til å velge en A4-løsning, slik Høyre egentlig tar til orde for her, sier KrFs Geir Jørgen Bekkevold, som sitter i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, til NRK.

– Her er det ingen andre alternativer. Her er det rett fra foreldrepermisjon og inn i barnehage. Og hvis du ikke velger denne løsningen, så får du ingen støtte fra staten, fastslår Bekkevold, som stusser på Høyres endrede standpunkt om kontantstøtten.

Bekkevold mener forslaget i realiteten innebærer mindre valgfrihet for småbarnsforeldre. Høyre-representant Tina Bru understreker på sin side at forskning klart viser at kontantstøtteordningen har svært negativ innvirkning på likestillingen.

– Da man innførte kontantstøtten hadde man ikke den samme barnehagedekningen som i dag. Vårt utvalg foreslår at man skal kunne få barnehageplass med en gang fra fylte ett år, og vi vil også gjøre barnehage og SFO billigere for dem med aller lavest inntekt. Poenget her er at vi må målrette velferdspengene vi bruker bedre, sier Bru.

Bekkevold lar seg ikke overbevise av Brus argumentasjon:

– Jeg vil minne om at kontantstøtten er noe man får til barnet er ett til to år. Dette er ikke en støtte man får til barna blir konfirmert, sier han.

– Det er slettes ikke slik at det finnes én modell som passer alle, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til Dagens Næringsliv i helgen.

Arbeiderpartiet ønsker på sin side å erstatte kontantstøtten med 40 timer fri over en treårsperiode.

Powered by Labrador CMS