Europa

Joda, gode venner: EU-kommisjonens Frans Timmermans og Polens statsminister Beate Szydlo.

Laber EU-interesse for sanksjoner mot Polen

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag besøkt EU-kommisjonens Frans Timmermans Warszawa, og han kom i fred. Bakgrunnen var at EU-kommisjonens tidsfrist for offentliggjøring av granskingen av Polens rettsystem gikk ut mandag denne uken.

I det som ble tolket som en forsonende tone etter at Polens statsminster Beate Szydlo hadde reagert sterkt på EUs aggressive tone, tok Timmermans til orde for å la polakkene finne ut av problemene selv, som har sin kilde i den fastlåste situasjonen med utnevnelse av dommere i forfatningsdomstolen.

– Jeg er enig i at dette er et polsk problem som kun kan finne en polsk løsning, sa han til pressen.

Men ifølge Politico som følger saken tett, er det gryende uro i Brussel for at man ikke vil være i stand til å finne en løsning.

For det første er det få som tror at kommisjonens pågående granskning av Polen vil føre til sanksjoner. Tidligere forsøk på å innføre sanksjoner mot medlemsland har ikke vært kronet med hell for EU. Unntaket er Ungarn, som gikk tilbake på en lite antall av sine mest radikale endringsforslag.

– Alle forventer at den polske regjeringen tar til forbuften, sier en diplomat Politico har snakket med.

Andre inntar en mer konfronterende tone. Vivane Reding var med å på skape EUs granskning av rettssystemer som visepresident i kommisjonen i 2014.

– Dette er ikke innblanding i Polens interne forhold. EUs verdier som omfatter respekt for rettssystemet, kan ikke brytes, sier hun nå til Politico.

Powered by Labrador CMS