Europa

Owen Smith utfordret venstrepolitikeren Jeremy Corbyn om ledervervet i Labour tidligere i sommer etter det mislykkede kuppforsøket av høyresiden i partiet.

Labours lederkandidat vil forhandle med IS

Owen Smith sa at han er villig til å forhandle med terrororganisasjonen IS under en direktesendt TV-debatt med Labour-leder Jeremy Corbyn onsdag morgen.

Publisert Sist oppdatert

Debatten ble sendt på BBC. Velgere raser nå på sosiale medium og flere britiske medier har reagert kraftig på Smiths uttalelse.

På spørsmål om situasjonen i Syria, svarte Smith: – På et eller annet tidspunkt, for at vi skal kunne løse denne konflikten, må vi få alle parter rundt forhandlingsbordet.

Nåværende leder for det britiske arbeiderpartiet Labour, Jeremy Corbyn, sa at Smith sin uttalelse om IS for ”forhastet” og ”lite gjennomtenkt”, skriver The Guardian.

– Jeremy har alltid argumentert for at krigen i Syria og resten av Midtøsten må løses med politiske forhandlinger og at det å opprettholde kommunikasjon under konflikter er essensielt. Men IS kan ikke være en del av de forhandlingene. I stedet må inntektskildene og forsyninger kuttes, skrev Jim Waterson talsperson for Corbyn på Twitter etter Smiths utspill.

Prøvde å ro seg vekk

På sin direkte-blogg skriver The Guardian at Owen Smith har prøvd å ro seg vekk etter det uheldige utspillet om IS.

På Facebook spør en person Smith: Vil du ta tilbake dine kommentarer om å ha IS rundt bordet når fredssamtalene starter opp igjen? Dødelige kulter som eksisterer for å ødelegge Vesten og drepe sivile er ikke interessert i fredsforhandlinger.

Smith svarte: Jeg er enig med deg i at de (IS) ikke er interessert i fredssamtaler og det betyr at det ikke kan bli noe av. Det kommer absolutt ikke til å bli noen forhandlinger med noen terroristgruppe inntil de stopper voldsbruken, opphører alle terrorhandlinger og forplikter seg til fredelige løsninger. Min erfaring med å jobbe for fredsprosessen i Nord-Irland, er at alle parter som har troen på fred, må være med i forhandlingene. Slik situasjonen er i Midtøsten nå, så inkluderer det ikke IS.

The Guardian skriver at det var uunngåelig at Smith ville avklare kommentaren sin om IS, men at de ikke er sikre på at dette utsagnet vil fjerne de mange bekymringene rundt dømmekraften hans.

På det samme spørsmålet om Syria sa Corbyn at Assad-regimet og andre burde bli inkludere i forhandlingene. Han påpekte derimot at IS ikke skulle sitte rundt forhandlingsbordet.

Fristen for å stemme i ledervalget er 21. september og hvem som blir valgt som ny leder av Jeremy Corbyn og leder, blir kunngjort på en konferanse i Liverpool dagen før Labours landsmøte starter 25. september.

Powered by Labrador CMS