Samfunn

Utfallet av dagens rentemøte presenteres 14.30. Det er ikke knyttet store forventninger til nye strakstiltak, men det er likevel en viss spenning rundt sentralbanksjef Draghis uttalelser.

Labre forventninger til dagens rentemøte i den europeiske sentralbanken

Alt vil handle om hva sentralbanksjef Draghi sier, ikke hva han gjør, spår eksperter.

Publisert Sist oppdatert

Under forrige rentemøte i den europeiske sentralbanken (ECB) presenterte sentralbanksjef Mario Draghi en rekke tiltak, inkludert kutt i innskuddsrenten og økte grenser for kjøp av obligasjonsgjeld. Dette var også ventet på grunn av negativ prisutvikling, stagnerende økonomi i eurosonen, lav industriproduksjon og et aksjemarked i fritt fall.

Likevel reagerte markedet med skuffelse, mye fordi Draghi hintet om at rentebunnen var nådd, og at mye skulle til for at andre tiltak ble iverksatt eller utvidet.

Det er ikke knyttet like mye spenning og forventninger til dagens møte. I sin morgenrapport skriver sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce:

– På forrige rentemøte greide Draghi kunststykket å levere en pakke med stimulanser godt over forventning og likevel skuffe markedet. Euroen styrket seg fordi han antydet at rentbunnen er nådd og at andre tiltak (større kjøp av verdipapir, utvidelse av hvilken type papir osv) var mer aktuelle dersom ytterligere stimulanser ble nødvendig. I dag er det nær null sjanse for at han leverer nye tiltak.

Det vil ikke overraske noen, ifølge Bruce.

– Samtlige analytikere spurt av Bloomberg venter ingen nye tiltak. All fokus blir på hva han sier. Og denne gangen tror vi det er gode sjanser for at det han er tilstrekkelig dovish. Han vil antagelig være klar på at nye tiltak kan komme og klar nok til at euroen svekker seg noe og det prises inn noe lavere renter framover. Men det er en balansegang, han må ikke skape forventninger han ikke kan leve opp til. Da kan rekylen blir for sterk.

Heller ikke Knut Magnussen i DNB Markets tror det vil komme nye tiltak fra Draghi torsdag. Men det utelukker ikke utsagn som kan bevege markedet:

– Verken vi eller konsensus venter noen endringer fra ESB i dag. Det vil likevel bli interessant å se hva sentralbanksjef Draghi sier på pressekonferansen, og man kan ikke utelukke at det kan komme signaler som kan gi markedsbevegelser. Draghi er nok fortsatt bekymret for inflasjonsutviklingen og den siste tidens styrkelse av euroen. Han vil derfor trolig fremstå duete og åpen for ytterligere tiltak dersom vekst- og inflasjonsutsiktene ikke bedrer seg.

Powered by Labrador CMS