Samfunnsansvar

Laveste nivå på investeringene i fornybar energi på tre år

Utviklingen skaper uro hos miljøfolket

Publisert Sist oppdatert

Ikke siden 2013 har nivået på investeringene i fornybar energi vært lavere. Det viser det siste tallene fra tredje kvartal 2016, som samles inn av Bloomberg New Energy Finance. Totalt kom investeringene i fornybare energi på 42,4 milliarder dollar i perioden, noe som innebærer et fall på hele 43 prosent fra tredje kvartal 2015. Hovedforklaringen ligger i en nedgang i investeringene i offshore vindkraft i Europa og lavere investeringsaktivitet i Kina og Japan.

Ringvirkninger

Nedgangen ble onsdag kveld diskutert under fem-års markeringen til nettmagasinet Energi og Klima som omtalte saken i forrige uke.

Direktør i Scatec Solar og ivrig skribent for Energi og Klima, Terje Osmundsen, pekte under arrangementet på at nedgangen kan få langtrekkende konsekvenser dersom folk begynner å tvil på at man vil være i stand til å takle ekstreme klimaforandringer.

Osmundsen velger likevel å være optimist. Prisen på batteriteknologi blir stadig lavere og det dukker opp nye innovasjoner på fornybarfeltet så ofte at det er vanskelig å følge med, sa han.

Under arrangementet presenterte han to scenarier for klimapolitikken i Norge, et hvor vi kjøper oss fri fra klimautslipp i utlandet og fortsetter utvinningen av olje- og gass, og et hvor vi satser tyngre på å utvikle fornybare energikilder.

Leder for myndighetskontakt og klimapolitikk i Statkraft og tidligere statssekretær i Finansdepartementet for Sigbjørn Johnsen, Kjetil Lund, har ikke samme tro på at markedet vil løse utfordringene på egen hånd.

– Det kommer ikke til å skje av seg selv, og fallet i investeringer viser at markedet trenger subsidier for å vokse, sa han under den påfølgende debatten.

Powered by Labrador CMS