Ledelse

Lederrollen: – Hensynsløse ledere kan bli produktive

Publisert Sist oppdatert

Sosiolog, siviløkonom og fagbokforfatter Arne Selvik påpeker at lederes oppførsel kan få konsekvenser for bedrifter, både internt og eksternt. Ukontrollert og skiftende humør kan til og med påvirke aksjekursen, hevder han.

– Alt en toppleder gjør – og ikke gjør – blir lagt ekstra godt merke til. Tidligere skjedde dette innenfor bedriftens eller departementets vegger, sier Selvik.

I sin bok, Omgitt av løgnere, har han tidligere trukket frem betydningen av lederens oppførsel, og sett nærmere på hvilke personlighetstyper som blir toppledere. Han påpeker at atferdstrekkene hos toppledere er ganske like som blant andre ledere. Personlighetstypene, derimot, er forskjellige. Det greske sagnet om Narcisissus, sønnen av nynfene, som forelsket seg i sitt eget speilbilde og til slutt forvitret, er en betimelig sammenligning med noen av typene, mener han.

– Topplederens utfordring ligger i å kunne skille mellom sin person og sin rolle på en sunn måte. Det er nødvendig å skape en viss distanse til alt som menneskene rundt lederen tilskriver rollen og det som faktisk tilhører den personen som befinner seg inne i rollen. I sin ytterste konsekvens er det slik at topplederen «tar sitt eget lederliv», sier Selvik.

Gjenkjenne speilingsprosesser

Ifølge Selvik har mange ledere en del av Narcisissus i seg. Derfor må de ha evnen til å gjenkjenne de såkalte speilingsprosessene.

– Ledere må kunne skille mellom det som er fortjent og ekte, og det som tenderer til å bli for mye – eller som handler om andre ting enn ledelse, forklarer han.

Selvik peker også på at forskning har avdekket at toppledere kan være hensynsløse, kyniske og fryktinngytende – og dette gjelder toppledere i noen av verdens største bedrifter.

I Christopher Byrons omfattende studie av fire amerikanske toppledere kom det frem at grunnleggende forhold i barndommen var signifikante kilder til drivkreftene deres. Fattigdom, kombinert med dominante mødre og fraværende fedre, samt overdreven testosteronproduksjon og konkurransemotivasjon skal ha drevet berømte ledere som Jack Welsh, Dennis Koslowski, Al Dunlap og Ron Perelman til hensynløshet, kynisme og styring basert på frykt, viste studien.

Økt etterspørsel etter visjonære ledere

Ifølge Selvik er det spesielt stor etterspørsel etter visjonære og utadvendte ledere i tider med økt usikkerhet og store utskiftninger i markedsmessige og teknologiske forhold. Ledere må være i stand til å motivere og inspirere de ansatte samt klare å levere resultater som overgår analytikernes forventninger.

– De beste av de karismatiske topplederne er dem som kalles produktive narsissister, som tidligere Apple-leder Steve Jobs og Jeff Bezos i Amazon. Det typiske for disse er ikke at de skal grunnlegge en bedrift. De skal forandre verden. De har grenseløse ambisjoner, og blir ofte grenseløse i sitt forhold til de ansatte og samarbeidspartnere, utdyper han.

Trenger sterk partner

Selvik forteller at dersom en organisasjon skal ha nytte og glede av en toppleder som er en produktiv narsissist, må vedkommende kobles til en sterk og nøktern partner.

– Denne partneren må både kunne regne og realitetsorientere sjefen. Dette hører imidlertid til sjeldenhetene i det praktiske liv. Den visjonære narsissisten blir som regel irritert i konfrontasjon med kollegenes realisme, og den nøkterne motvekten blir lei for en sjef som ikke vil lytte, sier han.

Verden går dem i mot

Det er typisk for narsissister at når verden går dem i mot, slik turbulensen i verdensmarkedet gjorde mot slutten av 1990-tallet og på 2000-tallet – med kriser i Asia, Russland og Europa – da er tiden inne for å vise at det er alle de andre som er idioter, utdyper Selvik.

– Da høyner man risikoen og satser større enn noensinne, sier han, og henviser til eksempler fra finansbransjen.

Mange narsissistiske ledere har levert fremragende resultater, og har ikke alle ledere noen blinde flekker som de ikke selv ser?

– Mennesker med narsissistiske sår strever gjerne resten av livet med å få nok anerkjennelse og ytre tegn på suksess. Topplederposisjoner er særdeles attraktive roller for personer som har sterkere behov for enn de fleste for å bli sett, anerkjent og beundret, utdyper han.

Powered by Labrador CMS