Arbeidsliv

Innvandrere fremdeles langt over befolkningsgjennomsnittet når det gjelder arbeidsledighet.

Ledigheten blant innvandrere så vidt ned

Men flere er på arbeidsmarkedstiltak.

Publisert Sist oppdatert

Statistisk sentralbyrå (SSB) melder i dag torsdag at arbeidsledigheten blant innvandrere gikk ned 0,2 prosentpoeng fra mai 2015 til mai i år, og ligger nå på 7 prosent. Ledigheten i resten av befolkningen er på 2,1 prosent. Dermed ble den totale arbeidsledigheten i Norge 2,9 prosent per mai 2016.

Arbeidsledighetstalene for hele landet kom tirsdag. De var høyere enn ventet.

I samme periode var 44,3 prosent flere innvandrere registrert ulike arbeidsmarkedstiltak. Det var en økning på 2.471 deltakere fra samme periode i fjor. Når man ser på antallet helt ledige og de som er på tiltak sammenlagt, er det en svak økning på 0,3 prosentpoeng, ifølge SSB. Dette samsvarer med trenden i befolkningen som helhet.

Afrikanske innvandrere mest ledige

Det er stor variasjon mellom de ulike gruppene av innvandrere til Norge. Innvandrere fra Afrika har høyest ledighet med 11,2 prosent. SSB merker seg at man har hatt en stor andel flyktninger fra denne gruppen det siste året.

Innvandrere fra Øst-Europa har nest høyest ledighet med 8,4 prosent, noe som er en nedgang fra i fjor. Ledigheten blant innvandrere fra Vest-Europa er opp til 4,1 prosent. Også ledige fra Sør- og Mellom-Amerika har økt til 7,9 prosent. Arbeidsledigeheten blant innvandrere fra Asia er på 7,5 prosent.

Norskfødte innvandrere over snittet

Norskfødte med innvandrerforeldre ligger ennå over snittet ellers i befolkningen. Blant dem mellom 15 og 29 år er ledigheten 4,2 prosent.

Men SSB legger vekt på at norskfødte med innvandrerforeldre utgjør en liten gruppe arbeidsledige. Den bestod i 2. kvartal 2016 av 1 100 registrerte helt ledige.

Powered by Labrador CMS