Samfunn

Listhaug får ikke norsk-kutt på asylmottak

Publisert Sist oppdatert
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) får ikke Stortinget med på å kutte i norskundervisningen på asylmottakene.

Stortingsflertallet sier ja til Listhaugs forslag om å innføre opplæring i samfunnsfag og likestilling på alle asylmottak, men nei til å kutte 50 timer fra norskopplæringen for å få å plass til «folkeskikk-kurset», skriver VG.

Kommunalkomiteen på Stortinget avgir innstilling om integreringsforslagene fra regjeringen senere torsdag. Der tar partiene stilling til Listhaugs 69 forslag som utgjør integreringsmeldingen statsråden la fram 11. mai.

Ønsker mer

– Vi ønsker tvert imot mer norskopplæring, høyere intensitet og hyppigere undervisningstid. Så gode norskkunnskaper som mulig er helt avgjørende for at de som skal bli i Norge, blir godt integrert, sier første nestleder i komiteen og Aps innvandringspolitiske talsperson Helga Pedersen til avisen.

De to samarbeidspartiene Venstre og KrF har tidligere sagt at de vil ha undervisning i samfunnsfag som kommer i tillegg til norskundervisning. Også Senterpartiet går mot kutt i norsk, mens SV vil foreslå en milliard kroner til norskopplæring.

Riktig retning

Listhaug skriver i en epost til VG at hun ser det som et skritt i riktig retning dersom stortingsflertallet sier ja til regjeringens forslag om 50 timers undervisning i samfunnskunnskap med en gang asylsøkerne kommer til landet, men unnlater å kommentere at flertallet ikke vil «finansiere» introduksjonskurset med kutt i norskundervisning.

– Det er ingen som legger igjen holdningene på grensen, og vi er nødt til å gi alle asylsøkere en grundig innføring i norske verdier, lover og regler fra dag én. Verdier som ytringsfrihet, likestilling og demokrati er grunnleggende for vårt samfunn, og alle som kommer hit må akseptere dem, skriver statsråden.

Elite-skepsis

Heller ikke Listhaugs forslag om elitemottak for 500 spesielt godt motiverte og egnede asylsøkere ser ut til å gå gjennom uten endringer.

Ap og Senterpartiet er tydelig mot forslaget, mens KrF og Venstre gir uttrykk for skepsis.

– Vi vil gå mot forslag om elitemottak fordi vi mener man må satse mye mer på integrering for alle. Vi vil heller bruke de 5 millioner kronene til økt språkopplæring, selv om det kreves betydelig mye mer enn det, sier Pedersen til NTB.

– Vi kan ikke bare integrere de som er gode nok, de fleste sitter jo i vanlige mottak, sa KrFs Geir Toskedal da forslaget ble lagt fram, mens Venstres Andre Skjelstad formulerer det slik:

– Vår hovedmålsetting er å få alle asylsøkere raskere ut av mottakene og raskere ut i kommunene.

LES MER: Viktigst for integrering: Språkopplæring og arbeidspraksis

Powered by Labrador CMS