Arbeidsliv

ILLUSTRASJONSBILDE: I 2013 hadde Norsk Transportarbeiderforbund massedemonstrasjon i Risavika terminal. De protesterer mot det de kaller sosial dumping ved terminalen.

LO frykter nye regler kan føre til mer sosial dumping

Trude Tinnlund er bekymret for regjeringens nye reglene ved offentlige anskaffelser som der terskelverdien heves 500.000 til 1,1 millioner kroner.

Publisert Sist oppdatert

De nye endringene betyr at grensene for deler av regelverket for offentlige anskaffelser kommer til anvendelse, mer enn dobles.

– Dette er bekymringsfullt, sier LO-sekretær Trude Tinnlund om regjerings forslag om å mer enn doble den nasjonale terskelverdien ved offentlige anskaffelser. Hun frykter det kan føre til mer sosial dumping og færre lærlinger, skriver LO.

Har brent seg en del ganger

Per Olav Hernes fra arbeidstilsynet sier til Dagens Perspektiv at de tar kampen mot useriøsitet og svart arbeid på alvor.

– Vi er engasjert i kampen mot sosial dumping og har flere nye samarbeidskontor som jobber med å ta de useriøse i arbeidslivet. Det offentlige har brent seg en del ganger, spesielt i renholdbransjen som Aftenposten hadde en sak på i fjor. Folk har skjerpet seg nå, sier Hernes.

Han mener det må en nasjonal dugnad til for bekjempe arbeidsmiljøkriminalitet. Her må både arbeidstilsynet, politi og Nav stå sammen.

Stilles mindre krav

Tinnlund frykter forslaget til regjeringen vil uthule arbeidet mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, og føre til at det stilles mindre krav om bruk av lærlinger ved offentlige anskaffelser.

I forrige uke kom regjeringen med en forskrift som pålegger det offentlige å stille krav om at det skal være lærlinger i alle offentlige byggeoppdrag, som i sin nåværende form har for mange begrensninger til at den er tilfredsstillende.

– LO har ved flere anledninger advart mot at slike begrensinger vil føre til at kravet mister sin gjennomslagskraft når det gjelder å bekjempe arbeidslivskriminalitet samt å få flere lærlingeplasser. Lærlingeklausulen, som kunne vært et godt tiltak, utvannes for mye. Den hevede terskelverdien kommer på toppen, utdyper hun.

Dette gjelder også for regjeringens forslag om å begrense antall ledd i en leverandørkjede. I forskriften som var på høring tidlig 2016 foreslås terskelverdien å bli satt tilsvarende EØS-terskelverdi. For mange anskaffelser vil dermed kunne bli gjennomført uten at kravet må bli stilt.

– Det er et alvorlig tilbakeslag for regjeringens arbeid mot arbeidslivskriminalitet om dette blir resultatet i de nye forskriftene, sier hun.

«Skiensmodellen»

NHO og Fellesforbundet har samarbeidet om «Skiensmodellen» som er en liste med flere punkt for å rydde opp i useriøse arbeidsforhold.

  • Dette er hovedpunktene i Skien bystyret sitt vedtak:
  • Arbeidet skal utføres av egne faste ansatte eller faste ansatte i underentreprenører og majoriteten skal ha fagbrev.
  • Avtale om innleie eller bruk av enkeltmannsforetak skal skriftlig begrunnes.
  • Krav om dokumentasjon av fagbrev hos underentreprenører.
  • Norsk skal være hovedspråk både skriftlig og muntlig.
  • Det skal ikke være mer enn 2 ledd i kontraktskjeden. Byggherre kan godkjenne 3 ledd etter søknad dersom det foreligger en god begrunnelse.
  • Både tilbyder og UE skal være godkjente og aktive lærlingebedrifter.
  • Tilbyder skal rapportere fortløpende om bruk av utenlandsk arbeidskraft.
  • Lønn og annen godtgjørelse for samtlige arbeidstakere skal utbetales til Norsk bank.
  • Tilbyder skal dokumentere lønn til egne ansatte og ansatte hos UE på forespørsel.
  • Byggherre kan ilegge dagmulkt ved kontraktsbrudd etter nærmere regler.
  • Tilbyder skal dokumentere gyldig yrkesskadeforsikring for alle.
  • Tilbyder må bekrefte på egenerklæring at ILO 94 blir fulgt.

De vurderer nå å utvide krav til lærlinger for firmaer utenfor Norge.

Powered by Labrador CMS