Samfunnsansvar

Klimaforskere begynner å bli håpefulle til utviklingen i Kina.

LSE-studie: Kinas karbon-utslipp faller

Det er nå sannsynlig at Kinas karbonutslipp når en topp i 2025. Faktisk kan det allerede har skjedd.

Publisert Sist oppdatert

Det fremgår av en ny forskningsartikkel fra forskerne Lord Nicholas Stern og Fergus Green ved London School of Economics omtalt av Financial Times.

Lord Stern er kjent for sitt lange engasjement for klimaet som hovedforfatter at den såkalte Stern Review som så på de økonomiske konsekvensene av klimaforandringer.

Stern har også vært akademiker ved Beijing University. Og det er nettopp mangelen på kjennskap til Kina som forskerne kritiserer klimapessimistene for i artikkelen.

– Det største problemet med dagens modeller av Kinas klimautslipp er at de ikke tar høyde for endringene som nå foregår i Kinas økonomiske struktur, sier Ferguson til avisen.

Men dersom man gjør nettopp det, ved å anta at Kinas økonomi kommer til å vokse med bare 6 prosent i året - og hovedsaklig innen tjenesteyting og ikke tungindustri, faller også landets energiintensitet med 4 prosent de neste ti årene, ifølge forskerne.

De tror det vil medføre at veksten i energikonsumet i landet vil bremse kraftig opp. Mens energiforbruket økte med 8 prosent mellom 2000 og 2013, forventer forskerne en vekst på kun 1,8 prosent fremover. Samtidig er det fortsatt moment i myndighetenes arbeid for å øke andelen energi som kommer fra fornybare kilder. I sum er det gode nyheter for klimaet.

Powered by Labrador CMS