Ledelse

Inspirerende: Utstillingen «Godt forslag, men nei», om tegneserieuniverset «Lunch», åpnet i Oslo tirsdag denne uken.

Lunch etter kontortid: Finner inspirasjon i Ukeavisen Ledelse

– Ukeavisen Ledelse er ofte til stor inspirasjon, ja, erkjenner tegneserieserieskaper Børge Lund. Ellers finner han sine ideer gjennom å lese aviser og nyhetsbrev. I tillegg til at han fores med tips av venner og bekjente.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kveld – lenge etter lunsj – åpnet en stor separatutstilling om tegnserieuniverset «Lunch» i Oslo. Lunch, som du kan lese hver tirsdag og fredag i Dagens Perspektiv og hver fredag i Ukeavisen Ledelse, er blitt en enorm suksess etter at serien for første gang ble kjent for offentligheten gjennom en tegneseriekonkurranse i Dagbladet i 2007.

Inspirasjon

Det er stappfullt på utstillingsåpningen. Og som representant for en av Lunch's viktigste inspirasjonskilder, blir vi tatt vel i mot med både rødvin og sjokoladebiter.

– Jeg har fått mye inspirasjon av Ukeavisen Ledelse, ja, smiler Lund.

– Mens andre kanskje kobler seg av alle nyhetsbrevene de har meldt seg på, er det omvendt for meg. Jeg hooker meg på.

– En god overskrift i Ukeavisen Ledelse kan være nok til å få i gang prosessen med å skape en ny stripe, sier han.

Men Børge Lund har også sin egen erfaring fra den typen arbeidsmiljø figurene i Lunch lever i. Han har selv jobbet i 12 år «på kontor», blant annet som industridesigner.

– Uten de erfaringene hadde aldri dette gått. Jeg har kjent kontorlivet på kroppen, sier han.

– Og skulle jeg klare å skape noe, krive og tegne, måtte det være om noe jeg var tett på.

Foto I begivenhetenes sentrum: Børge Lund er skaperen av Kjell og de andre i tegneseriesuksessen «Lunch».

Kjell ble nøkkelen til suksessen

Den amerikanske tegneserien Dilbert var en av inspirasjonskildene. Lund mener Dilbert klarte å skape et univers folk kjenner seg igjen i. Serien har relevans for leserne.

Men det var skapelsen av hovedpersonen Kjell som gjorde Lunch levedyktig.

– Jeg fikk en kreativ boost da jeg fant Kjell. Han kan puttes inn i alle typer situasjoner, sier Børge Lund.

– Med Kjell på plass, ble det lettere å skape et univers.

Mer enn bare tegneseriestriper

Utstillingen «Godt forslag, men nei» er største separatutstillingen Børge Lund har hatt. Her finnes mye mer enn kun noen større bilder av enkelt-striper. Her får man også et innblikk av den kreative prosessen som til slutt ender opp med «Dagens Lunch». Her er det gjort plass til en faglig dimensjon. Blant annet åpner Børge Lund sine skissebøker, som viser hvordan en ide utvikler seg på veien til en ferdig tegneseriestripe.

– Vi løfter tegneserien ut av den private sfæren. Fra toelettet og gutte-og pikerommet og ut i offentligheten, sier Lund.

Utstillingen viser selvsagt en lang rekke Lunch-striper i kjent stil. Men den byr også på andre sider av Lunch-universet. En tegneseriestripe består vanligvis av tre ruter. På utstillingen finner du en som går over to vegger – da snakker vi plutselig om en lang historie.

– Vi vil også vise noe annet enn det vanlige, raske espressoshot-poenget, sier Børge Lund.

Foto Mye folk: Både kjente og ukjente strømmet til utstillingsåpningen. Her utveksler Børge Lund og Ferd-sjef Johan H. Andresen erfaringer.

Iakttakelsesevne

Alle som har vært i arbeidslivet har jobbet sammen med Kjell. Du kjenner vel Kjell? Kjell er roten til alt rot. En bedreviter med nese for konflikter. Han jobber sammen men blant andre Nico. Nico fatter seg i svartkledd, arrogant korthet. Han har studert dezign i London. Thoresen jobber også samme sted. Han har næringslivets klammeste posisjon: Mellomleder. Så har du Linn, da. Dama med hersketeknikker for en hver situasjon i ermet. Hun har et anstrengt forholdt til små menn med lilla skjorter.

– Det er Børge Lunds geniale iakttakelsesevne som «gjør» Lunch. sier Kari Bucher. Hun er daglig leder i Grafill, interesseorganisasjon for de som arbeider eller utdanner seg innen visuell kunst, og som huser Lunch-utstillingen de neste fire ukene.

Litt fakta etter kontortid

Utstillingen «Godt forslag, men nei» finner du i Grafills lokaler i Rozenkranxgate i Oslo. Her får du muligheten til å se LUNCH-universet på nært hold, samtidig som du kan nyte ”fruktbare” medarbeidersamtaler, ”effektive” personalmøter og ”konstruktive” omorganiseringsprosesser uten selv å bli offer.

Utstillingen omfatter veggtegninger, en nydesignet Nico-byste og installasjoner, samt salgsutstilling av silketrykk, storformat-striper og bøker.

Utstillingen er et samarbeid mellom Grafill, Kopinor, Lunch og Strand Comics, og vil stå til 19. oktober.

I dag publiseres Lunch i mer enn 80 aviser og blader i Norge og utlandet. Lunch har også sitt eget tegneserieblad.

Børge Lund ble født i Stokmarknes i 1973 og vokste opp i Sauda. Han har høyere teknisk utdannelse ved Delft University of Technology i Nederland, og jobbet i flere år som industridesigner før han i 2012 ble serieskaper på heltid. Børge Lund bor i Stavanger.

Powered by Labrador CMS