Arbeidsliv

Sjeføkonom Kjetil Olsen mener Norges Bank har taklet utfordringene med en oljebransje i fritt fall med glans.

Meglerhus gir sentralbanken toppkarakter

Nordea Markets publiserte i dag ferske prognoser for norsk, nordisk og global økonomi. Hjemme på berget er det - nesten - bare positiv utvikling i sikte, mener de.

Publisert Sist oppdatert
  • Fallet i oljeinvesteringene vil avta

  • Boliginvesteringene er nå like store som oljeinvesteringene, og kan nesten veie opp for de fallende oljeinvesteringene kommende kvartal

  • Rentebunnen er nådd

De sterke nøkkeltallene for norsk økonomi over sommeren har fått så godt som samtlige banker til å snu i sine spådommer om kutt i styringsrenta i september.

Den tilsynelatende utflatingen av arbeidsledighetstallet, samtidig som fallskjermen endelig er utløst i oljebransjens investeringer, gir grunn til optimisme. Det konkluderer meglerhuset Nordea Markets med i sin ferske prognose.

Spesielt positivt er det at oljeinvesteringene, som har vært i fritt fall, ser ut å nå bakken i løpet av 2018, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i rapportens kapittel om Norge.

– Med mindre brems fra oljesektoren og fortsatt grei vekst i resten av etterspørselen, vil veksten i fastlandsøkonomien gradvis ta seg opp, skriver han.

Et lite, men «helt avgjørende» forbehold må likevel tas, mener han:

– Helt avgjørende er det at forbruksveksten holder seg oppe. Så langt har den vært god på tross av usikkerhet om økonomien, økende arbeidsledighet, og høy prisvekst. Når nå ledigheten ser ut til å ha flatet ut og prisstigningen etterhvert sannsynligvis vil avta, er det god grunn til å tro på en relativt solid forbruksvekst framover.

Toppkarakter til Norges Bank

At Norge ikke har havnet i en dypere økonomisk krise etter at den desidert største næringen, oljenæringen, fikk seg en solid smell, kan sentralbanken få mye av æren for, mener sjeføkonom Kjetil Olsen i det samme meglerhuset.

– Norges Bank har hatt ett mål for øyet helt siden oljeprisen begynte å falle i 2014; å hindre en kraftig nedgang i norsk økonomi. Det ser det nå ut til at de har greid med glans, skriver han i rapportens introduksjon.

Boligpriser

At boligprisene stiger kraftig vitner om forbrukere som ikke har latt seg skremme av oljesmellen, mener Bruce.

– Boligprisøkningen er en tilpasning til et lavere rentenivå og vi må nok godt inn i 2017 før effekten av lavere renter avtar slik at boligprisveksten bremser opp. Sterk boligprisvekst gir fart til boligbyggingen som de neste kvartalene kan oppveie for den negative effekten på veksten av fallet i oljeinvesteringene.

Ekspansiv finanspolitikk

Med bedre utsikter for økonomien ser Nordea Markets også for seg «en viss, men langt mer forsiktig, økning i bedriftsinvesteringene.»

Det er en svært ekspansiv finanspolitikk som i hovedsak sørger for å holde veksten oppe i år, skriver Bruce. Ettersom 2017 er valgår, forventer han fortsatt sterk vekst i den offentige pengebruken.

– Selv om behovet for finanspolitiske stimulanser strengt tatt blir mindre. Først i 2018 ser vi for oss at stimulansene avtar markant.

Powered by Labrador CMS